Breaking News

Ο Ομπάμα ζητάει σχέδιο δράσης εναντίον του IK στη Συρία εντός της εβδομάδας.


Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα περιμένει από τους επιτελείς του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ένα σχέδιο δράσης εναντίον του ΙΚ στη Συρία ως το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο κανείς ακόμα δεν έχει μια σαφή εικόνα όσο αφορά τους στόχους και τα όρια μιας τέτοιας στρατιωτικής επέμβασης. Σε συνάντηση ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης που έγινε αυτή την εβδομάδα συζητήθηκε ως ποιο σημείο θα επεκταθεί αυτή η επέμβαση εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Συρία και πώς θα εκδηλωθεί.

Με τους βομβαρδισμούς από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο Ιράκ να έχουν ήδη ξεκινήσει αυτό που προσπαθούν συγκροτήσουν οι Αμερικάνοι επιτελείς είναι το σχέδιο δράσης των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Συρία και τα όρια αυτής της επέμβασης.

Τα ανεπίλυτα για την ώρα ζητήματα που απασχολούν τους αξιωματούχους στα θέματα εθνικής ασφάλειας είναι πρώτο η αξιοπιστία των πληροφοριών σχετικά με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους οι στόχοι και τα όρια των αεροπορικών επιθέσεων και το πως μια στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί νομικά πολιτικά και διπλωματικά.


Ο σκοπός όλων αυτών των συναντήσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο αυτή τη βδομάδα ήταν να πείσουν τον Μπάρακ Ομπάμα να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέσα στη Συρία. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος που πέρυσι τελικά δεν είχε προχωρήσει σε βομβαρδισμούς εναντίον των δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ στη Συρία -ευτυχώς, αλλιώς τώρα η κατάσταση που βλέπουμε στο Ιράκ θα υπήρχε και στη Συρία- κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία.

Αλλά ποια στρατηγική θα αποφασιστεί είναι άγνωστο, θα γίνουν μόνο αεροπορικοί βομβαρδισμοί; Το Πεντάγωνο και οι Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να καταστρώσουν εναλλακτικά σχέδια δράσεως για να παρουσιάσουν στον Αμερικάνο Πρόεδρο σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την επιχειρησιακή κατάσταση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τις κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Συρία.

Αμερικάνοι αξιωματούχοι “τόνισαν” πως δεν έχει γίνει κανενός είδους διαβούλευση ή συντονισμός με τη Συριακή Κυβέρνηση, επίσης αντίπαλο του Ισλαμικού Κράτους ή κάποιο σύμμαχο (;) των ΗΠΑ που μάχεται την εξτρεμιστική οργάνωση στο έδαφος της Συρίας.

“Κανείς δεν μίλησε μαζί μας για αεροπορικές επιδρομές μέχρι τώρα” δήλωσε ο Hadi Al Bahra, πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας στη Συρία (συνασπισμός δυνάμεων της αντιπολίτευσης). “Αν ήμουν στη θέση τους (των ΗΠΑ) θα το έκανα, γιατί είμαστε στη Συρία και είμαστε σε θέση να μπορούμε να τους πούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνάμεις του ΙΚ εδώ.”

Ο AlBahra συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τον μετριοπαθή αντίπαλο του Άσαντ, το Ελεύθερο Συριακό Στρατό για να σιγουρευτούν ότι θα χτυπήσουν στα σωστά σημεία τους σωστούς αντιπάλους. Οι συντονισμένες επιχειρήσεις με τον FSA στο Συριακό έδαφος θα φέρουν μεγαλύτερα αποτελέσματα καθώς ο FSA είναι η μόνη (;) δύναμη που μάχεται το ΙΚ στη Συρία. Χωρίς όμως την απαραίτητη πληροφόρηση είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τη αποτελέσματα θα φέρουν οι βομβαρδισμοί στο ΙΚ.


Επιπλέον ερωτηματικό αποτελεί το πως θα αντιδράσει στις αεροπορικές επιδρομές η Συριακή Κυβέρνηση; Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας αυτή την εβδομάδα είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μπούνε στον Συριακό εναέριο χώρο.


Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια