Right Post


Breaking News

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2014: Σημαντική βελτίωση, χρήσιμα συμπεράσματα


Ολοκληρώθηκε η άσκηση άνευ στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 2014». Η άσκηση ξεκίνησε στις 08 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε 5 ημέρες (μέχρι τις 12/09), διεξήχθη υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ και σαν σκοπό είχε τη δοκιμή, συντονισμό και εκτέλεση των διαδικασιών και σχεδίων που προβλέπονται σε περίπτωση έντασης, κρίσεως και πολέμου.

Ειδικότερα το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της χώρας μας με γειτονική χώρα, εξαιτίας σειράς προκλήσεων από τη δεύτερη. Καταρχήν, δοκιμάσθηκε και ελέγχθηκε το Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων, το οποίο επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν την κατάσταση και σταδιακά να αυξάνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, μέχρι να περιέλθουν σε κατάσταση μάχης.

Στη συνέχεια, εξετάσθηκαν πλήθος σεναρίων με συγκεκριμένες δυνητικές εχθρικές ενέργειες εις βάρος της χώρας μας και η αντίδραση των Γενικών Επιτελείων και των επιχειρησιακών Σχηματισμών. Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο προέβλεπε κατάληψη από εχθρική δύναμη ειδικών δυνάμεων και δυνάμεως πεζοναυτών, τόσο μικρονησίδας, όσο και νησιού. Εφαρμόσθηκαν τα σχέδια που προβλέπονται για την αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης, αλλά και η αντιμετώπιση καταστάσεων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Προσπαθώντας να βγάλουμε συμπεράσματα από την διεξαχθείσα άσκηση, θα τονίζαμε τα παρακάτω:

>Ένα τμήμα του σεναρίου της άσκησης περιελάμβανε απολύτως ρεαλιστικά γεγονότα που οδήγησαν σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της επιτιθέμενης χώρας. Έντονη δράση γνωστών κύκλων στη Θράκη (με την υποστήριξη πρακτόρων ξένης δυνάμεως…) με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής, διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, έξοδος εχθρικού στόλου υπό το πρόσχημα ασκήσεων, παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, περιλήφθησαν μεταξύ άλλων στο σενάριο της άσκησης.

Συμπεραίνεται λοιπόν, ότι στο ΓΕΕΘΑ και στα υπόλοιπα επιτελεία «έχουν γνώση οι φύλακες» και ξέρουν αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τι να περιμένουν από τον εχθρό, σε απίθανο αριθμό παραλλαγών. Τονίζουμε, ότι οι αναφορές μας, αποτελούν ένα μόνο μέρος – ενδεχομένως το πιο «ανώδυνο» αφού είναι προβλέψιμο – όσων εξετάστηκαν στην πράξη κατά την άσκηση.

Τα επιμέρους σενάρια έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερο οι «ασύμμετρες εκπλήξεις», που θα βραχυκυκλώσουν… άσχημα το όποιο ποσοτικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, παρά την κρίση, έχει δρομολογηθεί η επίλυση σημαντικών προβλημάτων που θα βραχυκυκλώσουν… άσχημα ενδεχόμενα σχέδια ανάπτυξης εχθρικής δραστηριότητας, ενώ η υπεροψία του ποσοτικά ισχυρού θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει το αδύνατο σημείο του.

>Η κατάληψη μικρονησίδας από τον εχθρό και η ανακατάληψη της από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, για παράδειγμα, ανταποκρίνεται σε ένα σενάριο που εκτιμάται ως πιθανό σε περίπτωση κρίσεως στο Αιγαίο. Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ περιλάμβανε έγκαιρη κινητοποίηση και μεταφορά μονάδων ειδικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου, ώστε να έχουν ετοιμότητα επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του. Τόσο ο αρχιστράτηγος (Α/ΓΕΕΘΑ), όσο και οι τοπικοί διοικητές είχαν τις κατάλληλες δυνάμεις και τα μέσα (ελικόπτερα μεταφορικά, αεροπλάνα C-130, αερόστρωμνα ZUBR κ.λπ.) για την έγκαιρη μεταφορά τους στα κατάλληλα σημεία για τα περαιτέρω.

>Η κατάληψη μεγάλης νήσου, επίσης απαιτεί τη μεταφορά δυνάμεων για ανακατάληψή της, καθώς και την υποστήριξή των επιχειρήσεων με πυροβολικό (MLRS και πυραύλους ΑTACAMS), αεροπορία και ναυτικό πυροβολικό.

>Η διακλαδικότητα είναι πλέον μια πραγματικότητα και δείχνει να ξεφεύγει από τα «πρώτα νηπιακά της βήματα». Η ανταλλαγή αντιπροσώπων μεταξύ των Γενικών Επιτελείων είναι πολύ χρήσιμη και φαίνεται να επιλύει προβλήματα. Από τη μεταφορά μια δύναμης πεζικού με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι τον συντονισμό των πυρών των τριών κλάδων σε μια επιχείρηση, απαιτείται συνεργασία μεταξύ τους. Βέβαια μικροπροβλήματα δεν παύουν να υφίστανται και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται αυτές οι ασκήσεις, για να καταγράφονται και να επιλύονται.

Το πιο ενθαρρυντικό πάντως αυτής της άσκησης, είναι κατά τη γνώμη μας, ότι σχεδιάσθηκαν διακλαδικές επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία και οι υπεύθυνοι σε όλη την κλίμακα της διοίκησης αξίζουν συγχαρητήρια.

>Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τελευταίες εξελίξεις και τις όχι και τόσο καινοφανείς – για το ΓΕΕΘΑ που τις έχει συμπεριλάβει αρκετά χρόνια πριν στον σχεδιασμό του – απειλές, δόθηκε ειδική έμφαση σε δυνητικά σενάρια δράσης μουσουλμανικών κύκλων, ενώ «παίχτηκε» ακόμα και το σενάριο εισόδου ακραίων μουσουλμάνων (τζιχαντιστών) από γειτονικές χώρες, για βοήθεια προς τους «δοκιμαζόμενους αδελφούς μουσουλμάνους» της Θράκης.

Σε γενικές γραμμές η άσκηση κρίνεται επιτυχημένη και πλέον είναι ενθαρρυντικό ότι τα σενάρια περιλαμβάνουν και δυσμενείς εξελίξεις, που επιτρέπουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και την επίλυση των προβλημάτων. Οι διαπιστώσεις της ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 2014» θα φανούν χρήσιμες στην ΤΑΜΣ (με στρατεύματα) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2014», που πρόκειται να διεξαχθεί από 29/09 έως 02/10.

Οι ασκήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις συνεχείς απροειδοποίητες ασκήσεις «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», που διατάζει ο Α/ΓΕΕΘΑ, συντελούν, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με περιορισμένους προϋπολογισμούς και σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς.defence point

Δεν υπάρχουν σχόλια