Type Here to Get Search Results !

Θανατηφόρες δοκιμές! Γιατί για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο πλανήτης κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή;


 Η χρονική παράταση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι η αφορμή η Ρωσία να αρχίζει να χρησιμοποιεί επιχειρησιακά πολύ προηγμένα θανατηφόρα συμβατικά όπλα της

Οπόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται αλλά και επιμηνύνεται χρονικά, γεγονός το οποίο έχει ωθήσει την Ρωσία να αρχίζει να κάνει χρήση των συμβατικών υπερόπλων της για πρώτη φορά

Αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε το γεγονός  ενέχει σοβαρούς κινδύνους να πάρει ανεξέλεγκτη τροπή και διαστάσεις , μηδέ αποκλειομένης της  σκέψης χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης 

Το eurasiantimes.com σε σημερινό του άρθρο καταγράφει και αναλύει περισσότερο τις καταστροφικές δυνατότητες των πυρηνικών υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας, όπως παρακάτω, αναφέροντας συγκεκριμένα: 

"Η Ρωσία ισχυρίστηκε στις 19 Μαρτίου ότι κατέστρεψε μια αποθήκη όπλων στη δυτική Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal». Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικό όπλο από τότε που ξεκίνησε αυτές που αποκάλεσε  ως «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει στις 9 Φεβρουαρίου ότι  πετούσε ένα ρωσικό  μαχητικό αεροσκάφος MiG-31K «Foxhound» οπλισμένο με υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal στο Καλίνινγκραντ κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής.

«Το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβολιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη που περιείχε πυραύλους και πυρομαχικά αεροπορίας στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov στις 19 Μαρτίου.

Δεν είναι άμεσα γνωστό πόσα υπερηχητικά βλήματα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την επίθεση και αν υπήρξαν θύματα.


 Το Ivano-Frankivsk μοιράζεται σύνορα 50 χιλιομέτρων (30 μίλια) με τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ. Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν επίσης το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Bastion για να στοχεύσουν την ουκρανική στρατιωτική υποδομή κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το τελευταίο χτύπημα είναι επίσης σημαντικό καθώς δείχνει την έντονη εστίαση της Ρωσίας στη Δυτική Ουκρανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Νωρίτερα, ρωσικοί πύραυλοι είχαν επιτεθεί στο κρατικό εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών Lviv στο Lviv, το οποίο απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα και ήταν υπεύθυνο για τις επισκευές του MiG-29 Fulcrum

Η ρωσική χρήση υπερηχητικών όπλων είναι πιθανώς η πρώτη στον κόσμο.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ είχαν συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο ρίχνοντας ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας ως απάντηση στην επίθεσή τους στο Περλ Χάρμπορ.

Η επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους από τη Ρωσία σε στόχο εντός της Ουκρανίας θα ενίσχυε εκθετικά την αντίληψη της απειλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ήδη επίγνωση των δυνατοτήτων τους και του αντιπάλου τους που   βρίσκεται στα ανατολικά.

Τι είναι ο πύραυλος Kinzhal;

Τα υπερηχητικά όπλα είναι πύραυλοι που ταξιδεύουν με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου (5 Μαχ) ή περισσότερο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση συμβατικών κεφαλών γρηγορότερα και με ακρίβεια σε σύγκριση με άλλα όπλα. Αυτοί οι πύραυλοι είναι επίσης ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους το 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε μια σειρά από νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Kinzhal (Dagger). Ο πυρηνικός υπερηχητικός αεροβαλλιστικός πύραυλος αέρος-εδάφους έχει βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων, τελική ταχύτητα 10 Mach και ικανότητα να κάνει ελιγμούς αποφυγής σε όλα τα στάδια της πτήσης.

Μπορεί να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K και μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές. Ο εκτοξευόμενος πύραυλος Kinzhal, ο οποίος πετά με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να νικήσει τα  εχθρικά συστήματα αεράμυνας, έχει χαρακτηριστεί από τον Πούτιν «ιδανικό όπλο».

Το Kh-47M2 Kinzhal εισήλθε σε επιχειρησιακή υπηρεσία το 2017. Αντί να χρησιμοποιεί κινητήρα scramjet για πρόωση ή την τεχνική  επανεισόδου όπως οι υπερηχτικοί πύραυλοι κρουζ, το Kinzhal επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες μέσω καθαρής ακατέργαστης δύναμης.

Το Khinzhal είναι ουσιαστικά μια τροποποιημένη έκδοση του 9K720 Iskander, ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύεται από το έδαφος, με ένα νέο σύστημα καθοδήγησης που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους, σύμφωνα με το National Interest.

Το Kinzhal είναι ένα δύσκολο όπλο στην αναχαίτιση, καθώς μπορεί να ελίσσεται σε όλα τα στάδια της διαδρομής πτήσης του, με ορισμένους ισχυρισμούς για ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 12 Mach.

Ως πρόδρομος της εισβολής, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα. Οι ετήσιες ασκήσεις περιλάμβαναν εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και μια σειρά άλλων όπλων. Κανείς δεν είχε προβλέψει τότε ότι αυτά τα όπλα υψηλής τεχνολογίας θα χρησιμοποιούνταν ποτέ σε μάχη από τη Ρωσία.

Ο Βομβαρδισμός με ατομικές βόμβες από τις ΗΠΑ

Καθώς η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε υπερηχητικό όπλο στη μάχη, πριν από δεκαετίες, οι ΗΠΑ είχαν κερδίσει τη φήμη ότι ήταν η πρώτη στρατιωτική δύναμη που έριξε δύο ατομικές βόμβες σε μια χώρα, η οποία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχός της.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, ο ατομικός βομβαρδισμός των ΗΠΑ εξολόθρευσε τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, σκοτώνοντας μεταξύ 129.000 και 226.000 ανθρώπους. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα σε κανέναν πόλεμο, παρόλο που ο κόσμος έχει δει μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των εθνών.

Ωστόσο, η χρήση υπερηχητικών όπλων από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες στη Δύση, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν πίσω από τη Ρωσία και την Κίνα στον υπερηχητικό αγώνα.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είχε κυκλοφορήσει μια λευκή βίβλο τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε αμυντικές δυνατότητες υπερηχητικών όπλων και να διερευνήσει νέους τρόπους για την καταπολέμηση αυτών των νέων απειλών .

Καθώς τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων είναι αναποτελεσματικά έναντι υπερηχητικών απειλών, οι συγγραφείς της έρευνας υποστήριξαν ότι χρειάζονται νέες μέθοδοι που «θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τις μοναδικές ευπάθειες των υπερηχητικών όπλων και να χρησιμοποιούν νέες δυνατότητες» για την αντιμετώπισή τους.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ζήτησε πρόσφατα από  τους CEO από περισσότερες από 22 βασικές στρατιωτικές εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Ο Όστιν μίλησε για το θέμα με επείγοντες όρους, σύμφωνα με δύο διευθύνοντες συμβούλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, απεικονίζοντας την Κίνα ως απειλή στην περιοχή, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από το παραπάνω λίαν διαφωτιστικό άρθρο,θα σταθούμε στην επισήμανση ότι οι ΗΠΑ υστερούν αναφορικά με τα υπερηχητικά όπλα σε σχέση με Ρωσία και Κίνα, ότι η Ρωσία για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τέτοια οπλικά συστήματα σε πεδίο μάχης Παγκοσμίως και στο γεγονός ότι η Ρωσία προσβάλλει Ουκρανικούς στόχους κοντά στα σύνορα της χώρας με άλλες χώρες που είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο εκείνο το οποίο συνιστά απειλή για το μέλλον είναι  ότι η επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους από τη Ρωσία σε στόχο εντός της Ουκρανίας θα ενίσχυε εκθετικά την αντίληψη της απειλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ήδη επίγνωση των δυνατοτήτων τους και του αντιπάλου τους

Αυτό σε συγκερασμό με την πιθανότητα έστω και μικρή, αστοχίας ενός ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου και προσβολής ενός στόχου σε χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ , θα είχε την δυναμική να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις για την Παγκόσμια ειρήνη

Άραγε ποιά θα είναι η απάντηση της Δύσης και η ανταπάντηση της Ρωσίας; Θα πατήσουν το λάθος κουμπί των πυρηνικών;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν ότι για δεύτερη φορά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, πρώτη ήταν η Κρίση της Κούβας, η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά με τον πυρηνικό όλεθρο

Δυστυχώς βλέπουμε ότι  στον πόλεμο στην Ουκρανία, παίζουμε ως ανθρωπότητα με τη φωτιά και την καταστροφή

pentapostagma

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad