Type Here to Get Search Results !

ΥΠ.ΕΘ.Α. σε ετοιμότητα - Έρχεται καλοκαίρι με υβριδικές απειλές στον Έβρο και τα νησιά - Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας


 Οι προειδοποιήσεις του ΥΠ.ΑΜ. έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο.

Για «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προειδοποίησαν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, που κάνει λόγο για υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσιαστικά φωτογραφίζει απειλές προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

«Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται» τονίζουν οι κύκλοι σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Νέα τοποθέτηση από το Υπουργείο

Έπειτα από μερικά λεπτά, και δεδομένης της έκτασης που πήρε το όλο ζήτημα, κύκλοι του ΥΠ.ΕΘ.Α. προέβησαν σε μία άτυπη ενημέρωση, με σκοπό να λειανθούν οι εντυπώσεις.

«Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ επισημαίνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως και να έχει, οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η κατάσταση, αυτή, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής», υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να «ξεσκονίσει» ορισμένα από τα πιο δυσοίωνα σενάρια.

Τα σενάρια που προβληματίζουν

Το πρώτο είναι η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου ή να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προκειμένου να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γι’ αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρκικό ναυτικό αντιμετωπίζει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανατολικότερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.

Αυτή η πρακτική «εδαφικοποίησης» των διεθνών υδάτων από πλευράς της Τουρκίας έχει καταγγελθεί και περιγραφεί κατά τρόπο που εκθέτει την Αγκυρα σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της Αθήνας.

Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζει τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση στη μετακίνηση στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες

Ήδη στη ρουτίνα των στελεχών των Ε.Δ. είναι η δι’ ασυρμάτου παρενόχληση των ιπτάμενων μέσων που μεταφέρουν στρατιωτικούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί αναχαίτισή τους ή δημιουργία προσκομμάτων στην προσέγγιση πλοίων σε λιμάνια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυφωθεί απότομα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

newpost

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad