Type Here to Get Search Results !

Mετά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς το Βερολίνο εγκατέλειψε την πολιτική ίσων αποστάσεων - Το παρασκήνιο και η κόντρα πίσω από την αποστολή οπλικού υλικού στην Ουκρανία


 Η είδηση η οποία προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις και αφορούσε την συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς, έγινε γνωστή κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ.

Σε στροφή 180 μοιρών προχώρησε το Βερολίνο σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, του εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα, το οποίο, μάλιστα, έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου. «Ο καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος» τόνισε. «Ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Μητσοτάκης παρέδωσε στον καγκελάριο τον τουρκικό χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» με βάση τον οποίον αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε 16 ελληνικά νησιά ανάμεσα στα οποία είναι η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, τα Ψαρά, η Σάμος, η Πάτμος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κως, η Τήλος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Σύμη και άλλα.

«Δεν γίνεται ανεκτό»

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς αλλά και η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, τις προηγούμενες μέρες έκαναν δηλώσεις παροτρύνοντας Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν, γεγονός που ενόχλησε την Αθήνα. Σήμερα υπήρξε η αλλαγή πλεύσης. Ο εκπρόσωπος του καγκελάριου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφώνησαν οι δύο (ηγέτες) ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όχι με εντάσεις και κλιμάκωση. Δεν γίνεται ανεκτό από την γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας.»

Η Μπέρμποκ στην Αθήνα

Στις 9 Ιουνίου έρχεται στην Αθήνα η υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κυρία Αναλένα Μπέρμποκ μετά από πρόσκληση του Νίκου Δένδια. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις της αναφορικά με τα γερμανικά υποβρύχια τα οποία έχει παραγγείλει Τουρκία και η παράδοση των οποίων έχει παγώσει μετά από το εμπάργκο που αποφασίστηκε λόγω της εισβολής στην Συρία. Πρόκειται για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» που δημιουργούν νέα δεδομένα για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που έχει επισημάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλους τους τόνους στους εταίρους.

Οι Πράσινοι από τους κόλπους των οποίων προέρχεται η υπουργός Εξωτερικών ήταν κάθετα αντίθετοι με την εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σολτς προφανώς άλλαξε κάποιες ισορροπίες και προσεγγίσεις γιατί ξαναζεσταίνονται οι συζητήσεις για τα υποβρύχια. Θα φανεί εάν θα υπάρξουν και ανατροπές.

Η… παρεξήγηση

Η είδηση η οποία προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις και αφορούσε την συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς, έγινε γνωστή κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ. Αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και αυτά θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό γερμανικών τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Συζητείται και το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από τα ανταλλακτικά τους για τα επόμενα χρόνια.

«Συμφώνησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το ίδιο που κάναμε με την Τσεχία, διότι έχει τέτοιο εξοπλισμό (πρώην ανατολικογερμανικής προέλευσης) και να παρέχουμε στη θέση τους γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αυτό θα συζητηθεί εκτενώς ανάμεσα στα δύο υπουργεία Άμυνας και θα υλοποιηθεί γρήγορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην συμφωνία στην δική του συνέντευξη τύπου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η οποία ζητάει ενημέρωση για το τι οπλικά συστήματα στέλνουμε στην Ουκρανία. «Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς» τόνισε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ.Όστιν για το προηγούμενο οπλικό υλικό το οποίο έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία χωρίς να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Οπότε το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε.

Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να ενημερώσει τα κόμματα, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο NEWPOST. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ή μέσα από κάποια άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ουδέν κρυπτόν

Οι πληροφορίες το NEWPOST από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να το αποκρύψει, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν μπορεί να στείλει στρατιωτικό υλικό και οχήματα στην Ουκρανία μυστικά. Δεν έγινε όμως η αρμόζουσα συνεννόηση με την γερμανική πλευρά για το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο NEWPOST ότι οι συζητήσεις για την ανταλλαγή που θα αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αρχίσει εδώ και κάποιες εβδομάδες. Ο καγκελάριος στη συνάντηση ρώτησε τον πρωθυπουργό που βρίσκεται η υπόθεση καθώς το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε απαντήσει θετικά ακόμη. Η απάντηση που πήρε από τον κ.Μητσοτάκη ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί η εντολή που έχει δοθεί είναι να προχωρήσει σε συμφωνία.

Η ιστορία τους

Τα ΒΜΡ-1, πρωτοεμφανίστηκαν το 1973 στο πεδίο μάχης, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια οχήματα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης, ενώ έχει εκσυγχρονίσει και τον ευρύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό της. Για τους Ουκρανούς είναι χρήσιμα διότι μπορούν να τα ενσωματώσουν στο οπλοστάσιό τους καθώς το κύριο κομμάτι του στρατιωτικού οπλοστασίου και εξοπλισμού τους προέρχεται από την Σοβιετική Ένωση. Τα γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 - τα οποία επίσης είναι παλαιάς σχεδίασης, θεωρούνται πολύ ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1. Μηχανολογικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα Leopard 1 και μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό άμεσα.

newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad