100 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο σημερινός Πόντος συνεχίζει να θυμίζει τον Πόντο που γνωρίζαμε, παρά την αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη της περιοχής. Ή μήπως… αυτός ο «χάρτης», δεν άλλαξε και τόσο πολύ από όσο πιστεύουμε;
Η μαζική εξόντωση 353.000 Ελλήνων και ο βίαιος εκτοπισμός πολλών χιλιάδων ακόμα, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό και της πανάρχαιας ποντιακής κουλτούρας, γλώσσας και τέχνης.
Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό στον Πόντο, στην περιοχή της σημερινής βορειοανατολικής Τουρκίας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στον μυθικό τόπο του Ιάσωνα και των Αμαζόνων, του Μιθριδάτη και της βυζαντινής αίγλης. Οι εκπλήξεις που μας περίμεναν ήταν πολλές…
Ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, που έχει βραβευθεί για τον «άθλο» του να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Τραπεζούντα και πίσω με ποδήλατο, θέλοντας έτσι να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας και τους προγόνους του, μας ξενάγησε με την παρέα του στο ιερότερο μέρος απανταχού των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά. Μαζί, αναζητήσαμε τα χνάρια των προπαππούδων του, εκεί που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν, μέχρι να πάρουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς – και ήταν από τους τυχερούς…
Στην Τραπεζούντα, την Κερασούντα, τα Σούρμενα και στα γύρω χωριά, εντοπίσαμε «Ρωμιούς», οι οποίοι πρόθυμα γλέντησαν μαζί μας με τη λύρα και χορούς, έτσι όπως μόνο οι Πόντιοι γνωρίζουν, και μοιράστηκαν μαζί μας το τραπέζι τους, μιλώντας σε μια γλώσσα κατανοητή σε όλους… Ένας 99χρονος δε, εν ζωή τότε στα δραματικά γεγονότα, μας έπαιξε τη λύρα του και μας αφηγήθηκε…
Δείτε φωτογραφίες: