Type Here to Get Search Results !

«ΒΟΜΒΑ μεγατόνων» για το 5G: Το ελέγχουν ακόμα και για ΚΑΡΚΙΝΟ, αλλά…


Γράφει το The Defender:

Σύμφωνα με το IARC, το έργο «θα αναπτύξει εργαλεία και όργανα για αξιόπιστη αξιολόγηση της έκθεσης, θα διεξάγει πειραματικές μελέτες (in vitro, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους) για πιθανούς κινδύνους καρκίνου και θα αναπτύξει αποτελεσματικό υλικό επικοινωνίας για τους κινδύνους για την υγεία των ενδιαφερόμενων μερών».

Το έργο — Επιστημονικά (Δεδομένα) Βάσει Έκθεσης και Αξιολόγησης Κινδύνου Συστημάτων Ραδιοσυχνοτήτων και Χιλιοστομετρικών Κυμάτων (SEAWave) — στοχεύει στον εντοπισμό διαφορών στα πρότυπα έκθεσης μεταξύ 5G και προηγούμενων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας, όπως το 2G-4G .

Το Horizon Europe και η SERI (Ελβετία) συγχρηματοδοτούν το έργο, το οποίο θα κορυφωθεί με την αξιολόγηση κινδύνου του 5G, η οποία θα κυκλοφορήσει το 2025.

Εμπειρογνώμονες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε τεχνολογίες 5G είπαν στο The Defender ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί πριν από χρόνια.

«Έπρεπε να είχε γίνει εκτίμηση κινδύνου πριν από την κυκλοφορία του 5G — και όχι χρόνια μετά την έναρξή της», δήλωσε η Mona Nilsson, διευθύνουσα σύμβουλος του Σουηδικού Ιδρύματος Ακτινοπροστασίας .

Αντίθετα, είπε η Nilsson, «ολόκληροι πληθυσμοί» έχουν «μετατραπεί αποτελεσματικά σε αρουραίους εργαστηρίου 5G σε ένα επικίνδυνο πείραμα για αρκετά χρόνια».

Η Eileen O’Connor, συνιδρυτής και διευθύντρια του EM Radiation Research Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International EMF Alliance , συμφώνησε.

«Γιατί η IARC δεν ζητά επειγόντως την αρχή της προφύλαξης αντί να συμφωνήσει σε αξιολόγηση για το 5G;» ρώτησε η Ο’ Κόνορ. «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και λόγοι ανησυχίας σχετικά με τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με τα 2G, 3G και 4G», είπε.

Σύμφωνα με την O’Connor, «Όλος ο πληθυσμός θα εκτεθεί σε μη ελεγμένη και ανεξέλεγκτη [ηλεκτρομαγνητική] ακτινοβολία , την οποία θα απορροφήσει στο σώμα του και χωρίς καμία δημόσια συμφωνία. Πάρα πολλές αναφορές και κριτικές καθυστερούν και αρνούνται την προληπτική προσέγγιση λόγω οικονομικών συμφερόντων».

«Ήρθε η ώρα για δράση», είπε η O’Connor, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τον ρόλο «που διαδραματίζουν τα ειδικά συμφέροντα και το λόμπι της βιομηχανίας».

«Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε την λογοδοσία για την επιβολή αυτής της τεχνολογίας σε κάθε γωνιά της ζωής μας και η ώρα να απαιτήσουμε λογοδοσία από την πλευρά των ατόμων που ψηφίζουν για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η τεχνολογία χωρίς να έχει διεξαχθεί ούτε ένα τεστ ασφάλειας για το 5G. όπως καθορίστηκε από τον Αμερικανό γερουσιαστή Blumenthal κατά την διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο για το 5G », είπε.

Γιατί η «επικοινωνία κινδύνου» είναι τελευταία στην ατζέντα του SEAWave;

Σύμφωνα με τον IARC, ο διεθνής αυτό οργανισμός σχεδιάζει να «διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα μεταγενέστερα στάδια του έργου, συντονίζοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πειραματικών μελετών του έργου και μια ανασκόπηση της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας σχετικά με τις συχνότητες κυμάτων χιλιοστών και τις επιπτώσεις στην υγεία». Είναι ο κύριος διαιτητής για τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές μελέτες κατά τον προσδιορισμό του «εάν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για κινδύνους για την υγεία που ενέχει το 5G».

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του IARC, το έργο SEAWave αποτελείται από την ολοκλήρωση 11 αλληλένδετων μικρότερων έργων — που ονομάζονται «πακέτα εργασίας» — που ξεκίνησε στην εναρκτήρια συνάντηση και στο εργαστήριο συν-σχεδιασμού.

Το SEAWave σχεδιάζει να ολοκληρώσει οκτώ πακέτα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων μελετών που επικεντρώνονται στους τύπους έκθεσης στο 5G και των αποτελεσμάτων υγείας, και στην συνέχεια να αξιολογήσει τον κίνδυνο του 5G για την ανθρώπινη υγεία ως το ένατο πακέτο εργασίας.

Μετά από αυτό, το έργο θα ασχοληθεί με τον τρόπο επικοινωνίας του κινδύνου στο κοινό.

Οι επιστήμονες που επικαλούνται την αρχή της προφύλαξης είπαν ότι η επικοινωνία κινδύνου σχετικά με το 5G και τις ασύρματες τεχνολογίες – όπως η χρήση ασύρματων ακουστικών, για παράδειγμα τα δημοφιλή AirPods της Apple – θα πρέπει να είναι προληπτική και όχι αναδρομική.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το 5G είναι ήδη γνωστοί, λένε οι επικριτές

Η Nilsson — ο οποίος έχει συγγράψει δύο βιβλία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την ασύρματη ακτινοβολία και συνέγραψε μια ακαδημαϊκή δημοσίευση με τίτλο «International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) 2020 Guidelines on Radiofrequency Radiation» — είπε πως το δελτίο τύπου της IARC «δίνει εντύπωση ότι δεν γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν τεράστια επιστημονικά στοιχεία για επιβλαβείς επιπτώσεις από προηγούμενες γενιές τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας (2G, 3G WiFi).

Συνέχισε:

«Δεν αναφέρεται ότι η ακτινοβολία από το 5G και τις προηγούμενες γενιές ταξινομήθηκε ως « πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο » ομάδα 2B από το IARC το 2011.

Παραλείπει επίσης να αναφέρει το απαράδεκτο γεγονός, που διατυπώθηκε από τους επιστήμονες στο 5G Appeal και την πρόσφατα συσταθείσα Διεθνή Επιτροπή για τις Βιολογικές Επιδράσεις των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων , ότι οι κίνδυνοι πρέπει να διερευνηθούν πριν από οποιαδήποτε κυκλοφορία και ότι υπάρχουν ήδη αποδεδειγμένες επιβλαβείς επιπτώσεις από προηγούμενες γενιές, όπως βλάβες στο DNA, οξειδωτικό στρες, καρκίνος, επιβλαβείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο, στην γονιμότητα κ.λπ.».

Η O’Connor είπε στο Defender ότι βρήκε σοκαριστικό το γεγονός ότι ο IARC θα συμφωνούσε να συντονίσει την παραγωγή μιας αξιολόγησης κινδύνου για τις εκθέσεις 5G ως μέρος του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου SEAWave «ενώ παραδέχτηκε ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, όλο και περισσότερες ασύρματες εφαρμογές έχουν εμφανιστεί και εξελίσσονται συνεχώς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση των μεταβαλλόμενων προτύπων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) στους πληθυσμούς».

«Παραδέχονται ότι δεν μπορούν να είναι ενημερωμένοι και ωστόσο συμφωνούν να επανεξετάσουν το 5G;», ρώτησε.

Έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία, εξήγησε η O’Connor, από τότε που τα μέλη του IARC ταξινόμησαν ολόκληρο το φάσμα RF-EMF ως «2B Πιθανό Ανθρώπινο Καρκινογόνο». Η ψηφοφορία ήταν «σχεδόν ομόφωνη: 29 κατά 1», πρόσθεσε.

Από τότε, είπε η O’Connor, περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους και τοξικολογικές μελέτες σε ζώα, οι οποίες κατέδειξαν σαφείς ενδείξεις όγκων, προστέθηκαν στα στοιχεία αυξημένων κινδύνων για καρκίνο.

Το 2018, το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP) – μέρος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ – καθόρισε σε μια μελέτη 30 εκατομμυρίων δολαρίων ότι υπήρχαν «σαφείς αποδείξεις» ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σχετίζεται με καρκίνο και βλάβη του DNA.

«Οι μελέτες RF [ραδιοσυχνοτήτων] του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ 30 εκατομμυρίων δολαρίων και το 10ετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ιταλικού Ινστιτούτου Ramazzini βρήκαν σαφείς ενδείξεις κακοήθων όγκων», είπε.

«Δύο διαφορετικά ινστιτούτα», τόνισε η O’Connor, «με εργαστήρια σε διαφορετικές χώρες, εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και που παράγουν παράλληλα συνεπή ευρήματα, ενισχύουν την εγκυρότητα αυτών των πρωτοποριακών μελετών σε ζώα».

Η O’Connor πρόσθεσε:

«Ένα εξωτερικό πάνελ 11 επιστημόνων επαίνεσε την μεθοδολογία της μελέτης NTP και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα στοιχεία καρκινογόνου δράσης.

Πολλοί γιατροί και επιστήμονες ζητούν τώρα μια επείγουσα αναβάθμιση της ταξινόμησης των RF-EMF από 2B στην Ομάδα 1 (γνωστό καρκινογόνο), στην ίδια κατηγορία με τον καπνό».

Ο Δρ. [Lennart] Hardell, ειδικός ογκολόγος και επιδημιολόγος καρκίνου, ο οποίος παρείχε σχόλια ειδικών στη μελέτη NTP , δήλωσε κατηγορηματικά: «Ο παράγοντας είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο».

Επιπλέον, είπε η Nilsson, το 2017, «Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το 5G θα οδηγήσει σε μαζική αύξηση της έκθεσης στην ακτινοβολία μικροκυμάτων παρόμοια με τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες έχουν ήδη αποδειχθεί επιβλαβείς, και ότι η κυκλοφορία του 5G θα πρέπει να σταματήσει μέχρι να διερευνηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία».

Η Nilsson πρόσθεσε:

«Κατά τα τελευταία χρόνια της κυκλοφορίας του 5G από τα τέλη του 2019, οι μετρήσεις μας για την ακτινοβολία επιβεβαίωσαν ότι το 5G πράγματι οδηγεί σε τεράστια αύξηση της έκθεσης στις σουηδικές πόλεις.

Η πρώτη μελέτη περίπτωσης σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία , από τον επιδημιολόγο Lennart Hardell και εμένα, έδειξε ότι ένας σταθμός βάσης 5G μέσα σε δύο ημέρες προκάλεσε το σύνδρομο μικροκυμάτων σε δύο άτομα που ζούσαν κοντά στον σταθμό βάσης».

Η O’Connor σημείωσε ότι μια παγκόσμια λίστα όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους , έως τον Μάιο του 2020, σχετικά με την ανθρώπινη υγεία γύρω από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας και πύργους κινητής τηλεφωνίας, που συντάχθηκε από τον Karl Muller και το EM-Radiation Research Trust, έδειξε συνεπή ευρήματα προβλημάτων υγείας . «Από τις 33 μελέτες, οι 32 (ή το 97%) ανέφεραν προβλήματα υγείας», είπε.

Η μόνη μελέτη που δεν εντόπισε προβλήματα υγείας ήταν μια «πολύ κακή μελέτη του καρκίνου στη Βαυαρία, η οποία κατά την παραδοχή της δεν είχε επαρκείς ελέγχους», είπε.

Μόλις πέρυσι, 250 επιστήμονες υπέγραψαν μια αναφορά προς τα Ηνωμένα Έθνη που στόχευαν τόσο στα μη ιονίζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF), τα οποία χρησιμοποιούνται από τα AirPods και άλλες συσκευές Bluetooth, όσο και στα κινητά τηλέφωνα και το Wi-Fi, που εκπέμπουν ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων .

Ο Joel Moskowitz , Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, είναι ένας από τους υπογράφοντες της αναφοράς.

«Από προληπτική σκοπιά», είπε ο Moskowitz, «θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πειραματιστείτε με τον εγκέφαλό σας έτσι κρατώντας τέτοιου είδους ασύρματα ακουστικά στο κεφάλι ή στα αυτιά σας».

«Διεξάγετε ένα πείραμα υγείας στον εαυτό σας και οι ισχύοντες κανονισμοί αγνοούν εντελώς αυτού του είδους τις εκθέσεις», πρόσθεσε ο Moskowitz.

Ένα «πράσινο έργο» που μολύνεται από εταιρικούς μετόχους;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του SEAWave, το έργο «στοχεύει να συμβάλει στην επιστημονική βάση για την αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία σε σχέση με το 5G και να προσφέρει τα μέσα για αποτελεσματική αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία και διάδοση των αποτελεσμάτων σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, από πολίτες και εθνικές ρυθμιστικές αρχές, φορείς τυποποίησης και τον κλάδο. .»

Ωστόσο, η Nilsson είπε στο The Defender ότι το έργο «μοιάζει με ένα project greenwashing για την ανάπτυξη του 5G προς όφελος των μεγάλων εταιρικών μερών».

Για παράδειγμα, επεσήμανε η Nilsson, ορισμένοι από τους εταίρους των κοινοπραξιών του SEAWave – όπως η Telecom Paris και το ITIS – ανησυχούν για πιθανή λήψη χρηματοδότησης από χορηγούς και ενδιαφερόμενους φορείς 5G.

Η Nilsson σημείωσε επίσης ότι το δελτίο τύπου του IARC περιλάμβανε τον «παραπλανητικό ισχυρισμό» ότι πολλές παράμετροι έκθεσης του 5G είναι παρόμοιες με εκείνες του 2G-4G. «Όμως γνωρίζουμε ότι το 5G έχει ήδη οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της έκθεσης σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας του 5G», είπε.

«Το γεγονός ότι το 5G αυξάνει μαζικά την έκθεση στην ακτινοβολία είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει πιέσει σε διάφορες κυβερνήσεις – όπως οι Βρυξέλλες , η Ελβετία και η Ιταλία – να χαλαρώσουν τα όρια ακτινοβολίας τους, επειδή δεν θα μπορούν να διαθέσουν το 5G όπως είχε προγραμματιστεί».

Τώρα, χρόνια μετά την κυκλοφορία του 5G, είπε, τα επίπεδα έκθεσης «ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο σε μέγιστες τιμές — κάτι που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιβλαβείς συνέπειες όσον αφορά τις διαταραχές ύπνου, τον πονοκέφαλο, την ζάλη, τις εμβοές, την καρδιακή αρρυθμία και την κούραση.»

«Τα συμπτώματα είχαν ήδη περιγραφεί πριν από περίπου 50-40 χρόνια ως σύνδρομο μικροκυμάτων ή ασθένεια ραδιοσυχνοτήτων και επιβεβαιώθηκαν από μελέτες σε ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε ιστούς κινητής τηλεφωνίας [πύργους κινητής τηλεφωνίας] και σταθμούς βάσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες», πρόσθεσε η Nilsson.

Η Nilsson τόνισε ότι εν όψει των εμπλεκόμενων εταιρικών οικονομικών συμφερόντων με επιρροή, είναι απαραίτητο οποιαδήποτε αξιολόγηση κινδύνου να διενεργείται από επιστήμονες που δεν έχουν δεσμούς με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών ή με εταιρείες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες.

«Ωστόσο, ο IARC δυστυχώς δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για τέτοια αντικειμενικότητα», είπε, προσθέτοντας:

«Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είναι μακράν ο μεγαλύτερος εθελοντικός χρηματοδότης του IARC και αυτή η χρηματοδότηση πιθανώς συνοδεύεται από δεσμούς.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τμήματος ακτινοβολίας του IARC, Joachim Schüz, είναι γνωστός αρνητής κινδύνου, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο, ο οποίος έχει εκπονήσει μια σοβαρά προκατειλημμένη έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λανθασμένες μελέτες σχετικά με τους κινδύνους όγκου στον εγκέφαλο από κινητά τηλέφωνα, που χρηματοδοτούνται από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Danish Cohort και η μελέτη Cefalo».

(…)

Η διευθύντρια του IARC Elisabete Weiderpass αποκάλυψε πρόσφατα ότι μια νέα αξιολόγηση των στοιχείων που συνδέουν την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων με τον καρκίνο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 και ότι μια επίσημη απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί εντός μερικών μηνών.

Η Weiderpass δεν πρότεινε ότι η νέα αξιολόγηση θα επιβεβαίωνε την προηγούμενη ταξινόμηση της ραδιοσυχνότητας από το IARC ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Αντίθετα, σύμφωνα με το Microwave News, κατέστησε σαφές ότι ο κίνδυνος καρκίνου με ραδιοσυχνότητες ενδέχεται να υποβαθμιστεί από τον IARC και η τρέχουσα ταξινόμηση θα μπορούσε να αφαιρεθεί.

photo freepik

el.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad