Type Here to Get Search Results !

Προσοχή! Μην τους δώσετε κι άλλα χρήματα – Τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε με τον ΕΝΦΙΑ


 Ενημερωθείτε για να μην επιβαρυνθείτε έξτρα...

Μέχρι αύριο Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, τα μεσάνυχτα υπάρχουν περιθώρια για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων Ε9 για το έτος 2023!

Αφορά όσους φορολογούμενους απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσους μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσους είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Επιπλέον, το Ε9 του 2023 μπορούν να το υποβάλουν μέχρι τις 12 Απριλίου και όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν λάθη στην αποτύπωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 της ΑΑΔΕ, τα οποία θα «φουσκώσουν» τσάπα και βερεσέ τον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς πρέπει να γίνουν διορθώσεις λαθών σε στοιχεία ακινήτων αφορούν αποθήκες, πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά , ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας, τα οποία μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε κάθε νοικοκυριό κατά τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Είναι κρίμα πέρα του παράλογου αυτού διεθνιστικού φόρου, με βάση τον οποίο πληρώνει ουσιαστικά κάποιος ενοίκιο στο σπίτι του, να δίνουν στο κράτος επιπλέον χρήματα λόγω λαθών!!!

Τα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν έως τις 12 Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2023, του οποίου τα εκκαθαριστικά εκδοθούν μέσα στον Απρίλιο!

Πέραν τούτου, η πληρωμή για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάιο και θα ολοκληρωθεί σε έως 10 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024!!

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν θα αλλάξει τίποτα και για τους φορολογούμενους που έμεινε αμετάβλητη η περιουσία τους, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο.

Όπως αναφέρεται, οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, ωστόσο  άπαξ και προκύψει από την δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και αναμεταδίδονται από εφημερίδες και ΜΜΕ, αυτοί που πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Επίσης, το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν είχαν υποβάλει έως τώρα Ε9. Οι κάτοικοι ακινήτων σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα οφείλουν να ελέγξουν στη δήλωση ΕΝΦΙΑ-πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό (τουτέστιν εάν εκκαθαρίσθηκε σαν εκτός ΑΠΑΑ, ενώ θα έπρεπε να έχει εκκαθαρισθεί ως εντός ΑΠΑΑ) και έπειτα, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Ο φόρος, εν προκειμένω, καταβάλλεται χωρίς τόκο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά, καθώς και τους επαγγελματικούς χώρους.

Για αυτό προσοχή!!! Μην τους δώσετε έξτρα χρήματα!!!

photo intime

el.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad