Type Here to Get Search Results !

Εκλογές 2023 - Tσίπρας: Οι πολίτες θα προσυπογράψουν το «Συμβόλαιο Αλλαγής» - Τα 11 άρθρα για την προοδευτική διακυβέρνηση

 

«Θεμέλιο για το κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης» το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» - «Οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου - Είναι εκλογές που θα βγάλουν κυβέρνηση»

Ανοιχτό κάλεσμα προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις σε έντεκα πεδία πολιτικής απηύθυνε από το Λαύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», δηλαδή το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο χαρακτήρισε ως «οδικό χάρτη της προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά και ως ένα πρόγραμμα «ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

«Ανοιχτά, διάφανα, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι»

Εκτιμώντας πως σημαίνει η «ώρα που γράφεται η Ιστορία», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ήρθε και πάλι η ώρα της αλλαγής», ενώ επισήμανε για το «Συμβόλαιο για την αλλαγή» πως «τις 21 Μάη, θα ζητήσουμε την υπογραφή και την επικύρωσή του, από το ελληνικό λαό». «Να ξέρει η καθεμιά και ο καθένας, ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βάζει ταυτόχρονα την υπογραφή του σε αυτό το Συμβόλαιο» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρατηρώντας πως «αυτή είναι  η προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, τις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν. «Ανοιχτά, διάφανα, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», όπως δήλωσε.

Δείτε την εκδήλωση


Στο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» προτείνονται:

 1. Αύξηση μισθών και εισοδημάτων,
 2. Μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας,
 3. Προστασία της πρώτης κατοικίας,
 4. μέτρα για την εργασία,
 5. Δημόσιος έλεγχος σε νερό και ενέργεια – δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες
 6. Νέο ισχυρό ΕΣΥ
 7. Γενναία στήριξη της εκπαίδευσης
 8. Αλλαγή στην πολιτική ένταξης – φρένο στη δημογραφική γήρανση
 9. Ενίσχυση του Πολιτισμού
 10. Στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία
 11. Μεταρρύθμιση του κράτους
 12.  «Συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα»

Όντας «προετοιμασμένοι κατάλληλα. Με όραμα αλλά και με σχέδιο» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «εμείς, λοιπόν, σήμερα δε θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα επιστημονικής φαντασίας, σε ένα ψεύτικο φουτουριστικό περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά ένα Συμβόλαιο που συμπυκνώνει ένα διάλογο χρόνων με όλες τις κοινωνικές ομάδες» παρατήρησε με νόημα, «βλέποντας» προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνοντας παράλληλα λόγο για εκείνες τις «αναγκαίες τομές για να οδηγήσουν αυτές οι θελήσεις σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα δικαιοσύνης». 

«Ένα Συμβόλαιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, για να έρθει η αλλαγή όχι μόνο στη κυβέρνηση του τόπου αλλά και τη ζωή μας. Για να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να προγραμματίσει το μέλλον του, να προγραμματίσει τη ζωή του. Με ασφάλεια. Να ξανανιώσει ότι έχει μια κυβέρνηση που εμπιστεύεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα συμβόλαιο για την αλλαγή της καθημερινή ζωής των πολιτών».


«Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια»

Εξακοντίζοντας, ταυτόχρονα, τα βέλη του προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν  πάει άλλο με την ακρίβεια, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με το κράτος των κολλητών, με τις γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στο δημόσιο πλούτο, με το παρακράτος, με την οικογενειοκρατία, με τη γενικευμένη αδικία». Στον αντίποδα, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στους πλούσιους και τους ισχυρούς. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζουν το πλούτο και τα ιμάτιά της. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες», θυμίζοντας έντονα τη ρήση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να «πούμε όλοι μαζί,  το μεγάλο ΝΑΙ στην Αλλαγή», ενώ έκανε λόγο για «μία ευθύνη και υποχρέωση» των προοδευτικών πολιτών.

«Να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες»

Συγκεκριμένα, «την Κυριακή το βράδυ, στις 21 του Μάη, να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες, οι ισχυροί, το κατεστημένο, αλλά να βγει στους δρόμους και να πανηγυρίσει ο λαός» αιτήθηκε ο κ. Τσίπρας, καθώς προέβλεψε ότι «οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου. Είναι εκλογές που θα βγάλουν κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

«Κρίσιμη συνθήκη» η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος με τον τρίτο, θα μπορούν στις 22 Μαΐου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα λέω εγώ συχνά, θα έχουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», χαρακτηρίζοντας για το λόγο αυτό «κρίσιμη συνθήκη» και «προϋπόθεση για την αλλαγή» την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Να φέρουμε ξανά τη Δημοκρατία, στην εξουσία»

Ως προς την ετοιμότητα του κόμματός του, «ξέρουμε. Μπορούμε. Να αλλάξουμε την πορεία της χώρας», ζητώντας το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που παρουσίασε, «να γίνει το Άλφα της Αλλαγής. Ο Οδικός Χάρτης της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης», για «μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, που θα απαντά στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: 

Αύξηση μισθών, 
Μείωση τιμών, 
Ρύθμιση Χρεών 
Και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».
Το πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που προτείνει, «πολλά από αυτά θα γίνουν από δεσμεύσεις πράξη, τις πρώτες πενήντα μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης. Για να δει ο πολίτης άμεσα ανάσα και στήριξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, περιλαμβάνοντας παράλληλα στο κυβερνητικό πρόγραμμα «μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, θα φέρουν αποτελέσματα σταδιακά σε διάστημα τετραετίας».


Σύγκλιση με την Ευρώπη

Ζητούμενο για όλα τα παραπάνω συνιστά για τον κ. Τσίπρα «να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα». «Που σημαίνει να συγκλίνει με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης στο εισόδημα, τις υπηρεσίες υγείας, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, τις δημόσιες υποδομές, την ασφάλεια του πολίτη», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας ακόμη πως «αυτό απαιτεί ένα

ένα σχέδιο γενναίων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις υποδομές, τις δομές του κοινωνικού κράτους και ιδίως τις δομές της Δημόσιας υγείας». Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια μεγάλη στροφή στο παραγωγικό μοντέλο», δηλαδή επένδυση στην καινοτομία, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την τεχνολογική υποστήριξη των επιχειρηματικών δράσεων, την υψηλή προστιθέμενη αξία. 

Οι πόροι

Ως προς την αναζήτηση πόρων για την υλοποίησή του, «κεντρική μας δέσμευση, λοιπόν, για να το πετύχουμε αυτό να ανακατευθύνουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μέχρι σήμερα χορηγούνται αφειδώς σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να αφήνουν πραγματικό αναπτυξιακό, εργασιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Ώστε να μη σπαταλήσουμε αυτή τη μεγάλη για τη χώρα ευκαιρία» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, απαριθμώντας ένα προς ένα τα 11 άρθρα του «Συμβολαίου για την Αλλαγή».

Αναλυτικά τα 11 Άρθρα

Άρθρο 1ο

Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, από 01.07.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.
Ξεπαγώνουμε τις τριετίες ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού 
Αυξάνουμε τους μισθούς στο Δημόσιο τομέα,από 01.07.23,  κατά 10%. 
Επαναφέρουμε άμεσα τη 13η σύνταξη και αποδίδουμε σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε βάθος τετραετίας τα  αναδρομικά που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και εντάσσουμε μόνιμα όλους τους συνταξιούχους στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης. 
Θεσπίζουμε αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους και εντάσσουμε στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος
Άρθρο 2ο

Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών.

Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί ) στον μηδενικό συντελεστή.
Μειώνουμε τον ΕΦΚ στο κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.
Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεσπίζουμε εντατικούς ελέγχους στις αγορές, με πολύ αυστηρούς ελέγχους για να σπάσουμε τα καρτέλ
Προχωράμε σε έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και θεσπίζουμε πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη
Προωθούμε τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή
Αποκαθιστούμε το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες, επαναφέρουμε τη κανονικότητα των  πληρωμών και διευρύνουμε τους δικαιούχους. 
Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις Δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 ευρώ. 
Άρθρο 3ο  

Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. 

Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000ευρώ.
Καταθέτουμε στη Βουλή το συνολικό σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Νομοθετούμε πλαίσιο κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια. 
Νομοθετούμε δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Μια βραχυχρόνια, (5 έως 10 έτη) με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40% έως 60%). Μια μακροχρόνια ( έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουμε κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια.
Επαναφέρουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.
Άρθρο 4ο

Αποκαθιστούμε την δικαιοσύνη και τη κανονικότητα στην εργασία.

Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).
Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Αποκαθιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  
Ανασυστήνουμε το ΣΕΠΕ και το ενισχύουμε για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας.
Άρθρο 5ο

Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, και ορίζουμε διοίκηση που θα έχει στόχο τη προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο ράλι της αισχροκέρδειας.
Επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνουμε τον ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%) 
Καταργούμε το ΤΧΣ και υπάγουμε τις μετοχές του στο Υπουργείο Οικονομικών
Αξιοποιούμε το μερίδιο μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Αναπτυξιακή, ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας. 
Άρθρο 6ο

Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους 

Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.
Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Προχωράμε άμεσα, σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα,
Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και προχωράμε σε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης. 
Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.  
Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. 
Άρθρο 7ο

Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετιας
Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας.
Προκηρύσσουμε διορισμούς εκπαιδευτικών με στόχο σε βάθος 4ετίας, οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα.
Διπλασιάζουμε τον αριθμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας σε βάθος 4ετίας.
Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και μεταφέρουμε την εποπτεία ξανά στο υπουργείο παιδείας. 
Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, με άμεση επαναφορά του ν.4610/2019.
Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, γιατί εμείς θα διπλασιάσουμε τους καθηγητές στα πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί στις γειτονιές.
Άρθρο 8ο

Στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε τη πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. 
Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. 
Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών. 
Δημιουργούμε Τράπεζας στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια. 
Απαγορεύουμε το Air BNB σε νομικά πρόσωπα
Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου και διευρύνουμε τα κριτήρια ένταξης
Απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, γιατί έτσι θα γίνουμε Ευρώπη, με στόχο τη ταχύτερη και δίκαιη απόδοση ιθαγένειας σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα.
Άρθρο 9ο

Ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους

 και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας 

Θωρακίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καταργούμε του ΠΔ 85/2022.Ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ δια νόμου. 
Ενισχύουμε και αναπτύσσουμε τη καλλιτεχνική εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, ιδρύοντας Ανώτατη Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενισχύοντας ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.
Διαβαθμίζουμε τους τίτλους σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής,  χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ. 
Άρθρο 10ο

Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία

Αυξάνουμε τη δαπάνη των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων, με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες ανάπηρων ατόμων.
Μεταρρυθμίζουμε ριζικά το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων
Εξασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας 
Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών
Εξασφαλίζουμε προσωπικό βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση
Άρθρο 11ο

Μεταρρυθμίζουμε το κράτος, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη.

Καταργούμε το «νόμο- ανέκδοτο» του επιτελικού κράτους.
Καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο.
Ενισχύουμε τον ΑΣΕΠ: το σύνολο των προσλήψεων γίνεται υπό την εποπτεία του 
Θεσμοθετούμε Διαύγεια για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές. 
Μεταρρυθμίζουμε τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος. 
Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταργούμε τη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της. Ορίζουμε νομοθετικά τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας.
Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.
Καταργούμε τις δυσμενείς διατάξεις του ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονίζουμε το οικογενειακό δίκαιο.
Βολές προς την ΝΔ

Με επίδικο το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» να γίνει «στις 22 Μαΐου καταστατικός χάρτης και θεμέλιο για το κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης» ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυβερνώσα παράταξη, λέγοντας πως «η ΝΔ έσπευσε να κοστολογήσει απαγορευτικά τις δεσμεύσεις μας. Το συνηθίζουν αυτό». «Ό,τι μυρίζει έστω κι από μακριά δικαιοσύνη και στήριξη των πολλών είναι ακριβό. Ότι επιχειρεί να ακυρώσει το πάρτι συμφερόντων και κομματικών αξιωματούχων είναι ανεφάρμοστο. Ενώ ό,τι ευνοεί τη διαφθορά και θεσμοθετεί την ασυδοσία των λίγων είναι ρεαλιστικό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «τους καθησυχάζω. Οι δεσμεύσεις μας κοστίζουν λιγότερο από ό,τι κόστισαν οι απευθείας αναθέσεις τους».

Από πλευράς του, «είναι μέτρα που θα ζωογονήσουν την οικονομία, θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως η κοινωνία «θα μετατρέψει με τη στήριξή και τη ψήφο της, το Συμβόλαιο Αλλαγής σε Συμβόλαιο νίκης, στις 21 Μαΐου», με «ισχυρή εντολή, όχι απλά πρωτιάς».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad