Breaking News

Μυστικό κρατιέται φάρμακο κατά του Έμπολα με τον αμερικάνικο FDA να μην δίνει άδεια για τη χρήση του.


Δύο εργαζόμενοι στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, που έχουν νοσήσει από τον ιό του Έμπολα έχουν πάρει το πειραματικό φάρμακο ZMapp και η κατάστασή τους βελτιώθηκε δραματικά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη εάν η ανάκαμψη τους αυτή οφείλεται όντως στην πειραματική θεραπεία που εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος. Η Nancy Writebol και ο Δρ Κεντ Brantly βρίσκονται σήμερα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ατλάντα Emory. Και οι δυο ζήτησαν να κάνουν χρήση του πειραματικού φαρμάκου ενώ εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη Λιβερία, παρόλο που το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, και ενώ ο ισχύων περιορισμός ισχύει μόνο στην επικράτεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Το ζευγάρι προσβλήθηκε από τη νόσο, ενώ εργαζόταν στη Λιβερία πάνω σε ασθενείς που νοσούσαν από τον ιό. Εκπρόσωπος του FDA δήλωσε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί ότι το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε στους παραπάνω ασθενείς και μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Η 59 χρονη Writebol είχε τεθεί σε καραντίνα ήδη από την Λιβερία, από την ώρα που διαγνώσθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό από τον περασμένο μήνα. Μετά τη λήψη του φαρμάκου, είναι σε θέση να περπατήσει υποβασταζόμενη ενώ έχει ανακτήσει και την όρεξή της, σύμφωνα με τον Bruce Johnson, πρόεδρο της ομάδας βοήθειας που εργαζόταν η Writebol.

"Τρομακτικό": πανικός από τον Έμπολα στο Λονδίνο

Πανικός στο Λονδίνο μετά από θάνατο ασθενούς από τον Έμπολα ο οποίος έφτασε αεροπορικώς στο Λονδίνο από τη Σιέρρα Λεόνε.

"Ο Έμπολα είναι μια ύπουλη αρρώστια, τη μια μέρα μπορεί να είσαι καλά και την επόμενη να είσαι σε κρίσιμη κατάσταση. Μια μέρα δεν είναι ενδεικτική για το αποτέλεσμα ενός φαρμάκου. Αλλά θα ήμασταν ευγνώμονες αν αυτό το φάρμακο ήταν διαθέσιμο", δήλωσε. ο Brantly, υπάλληλος της οργάνωσης Σαμαρείτης ο οποίος είναι σε διαδικασία ανάρρωσης μετά τη χρήση του φαρμάκου. Ο Brantly εκτός από το φάρμακο, έκανε και μετάγγιση αίματος από ένα 14-χρονο επιζώντα του Έμπολα, ο οποίος ήταν υπό τη φροντίδα Brantly πριν ο ίδιος νοσήσει.

Πηγή κοντά στο νοσοκομείο Ατλάντα, όπου Brantly νοσηλεύεται, δήλωσε στο CNN, "Μέσα σε μια ώρα από τη λήψη του φαρμάκου, η κατάσταση Brantly σχεδόν αναστράφηκε, η αναπνοή του βελτιώθηκε και το εξάνθημα στον κορμό του άρχισε να εξαφανίζεται."

Ήταν η ομάδα Σαμαρείτης η οποία ζήτησε το πειραματικό φάρμακο, δήλωσε το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων την Δευτέρα. Η οργάνωση πλησίασε τους ιθύνοντες του Κέντρου Έλεγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ οι οποίοι και τους σύστησαν σε έναν ειδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Λιβερία ο οποίος γνώριζε για το φάρμακο.

Ο επιστήμονας τους έστειλε στις εταιρείες που παράγουν τη θεραπεία, αλλά δεν είχε κανένα "επίσημο ρόλο στην προμήθεια, μεταφορά, την έγκριση ή την χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου"..

"Η ηθική χρεοκοπία του καπιταλισμού"

Βρετανός κορυφαίος επιστήμονας δήλωσε ότι η δύση θα πρεπε να ντρέπεται για το πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Έμπολα Το πειραματικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Έμπολα λέγεται ZMapp και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον ιό. Η θεραπεία αποτελείται από αντισώματα από ζώα εργαστηρίου που έχουν εκτεθεί στον ιό. Αρχικά, το φάρμακο αναφέρθηκε ως η πιθανή θεραπεία του ιού ήδη από τον Ιανουάριο, από την εταιρεία παραγωγής του, την Mapp βιοφαρμακευτική με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Και όλα αυτά ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 887 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, ενώ περισσότερα από 1.600 άτομα έχουν μολυνθεί.Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια