Breaking News

Αμερικάνοι κομάντος είχαν προσπαθήσει να απελευθερώσουν τον Foley και άλλους ομήρους του IKΟι Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι προσπάθησαν με ομάδα ειδικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού να απελευθερώσουν τον James Foley καθώς και άλλους απαχθέντες ομήρους από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Η αποστολή των Αμερικάνων κομάντος δυστυχώς όμως είχε αποτύχει καθώς οι όμηροι δεν βρέθηκαν στην τοποθεσία που οι μυστικές υπηρεσίες των Αμερικάνων πίστευαν ότι κρατούνται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να απελευθερώσουν το Foley και άλλους ομήρους, όταν έξι άλλοι όμηροι των φανατικών ισλαμιστών απελευθερώθηκαν και έδωσαν πληροφορίες σε πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην επιχείρηση πήραν μέρος αρκετοί κομάντος των Αμερικάνων οι οποίοι ενεπλάκησαν κιόλας με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους – ένας από τους Αμερικάνους Κομάντο τραυματίστηκε – αλλά η επιχείρηση δεν είχε το τέλος που όλοι ήλπιζαν καθώς οι κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία από τους τρομοκράτες.

“Τελικά η επιχείρηση δεν ήταν επιτυχημένη γιατί οι όμηροι δεν ήταν στο σημείο που πιστεύαμε ότι είναι” Δήλωσε άνώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Πόστ.”Προφανώς και θα θέλαμε η επιχείρηση να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα”

Ο Αμερικάνος αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες ούτε για την τοποθεσία που έγινε η επιχείρηση ούτε για το πότε έγινε μιλώντας αόριστα “για νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι”... Η είδηση αυτή ακολούθησε την αποκάλυψη ότι οι τρομοκράτες πριν δολοφονήσουν τον Foley είχαν στείλει email στον πρώην εργοδότη του στην Global Post μια βδομάδα νωρίτερα, απειλώντας ότι θα τον εκτελέσουν.

Ο Λευκός Οίκος ήταν ενήμερος για την κατάσταση αλλά κατά πάγια τακτική δεν διαπραγματεύτηκε με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο πρώην εργοδότης του Foley, Philip Balboni δήλωσε πως έλαβε ένα email από τους απαγωγείς την προηγούμενη Τετάρτη στο οποίο οι τρομοκράτες έκαναν γνωστή τη πρόθεση τους να εκτελέσουν το άτυχο δημοσιογράφο. Ο Foley που εργαζόταν ταυτόχρονα στο Γαλλικό AFP και το Global Post απήχθη στην Συρία το 2012 πριν η οργάνωση αλλάξει το όνομα της σε ISIS-ISIL.

Τότε είχαν γίνει έρευνες για την εξαφάνιση του 39 χρονου δημοσιογράφου αλλά στοιχεία για την τύχη του δεν είχαν γίνει γνωστά έως ότου οι τρομοκράτες τον αποκεφαλίσουν σε “ζωντανή σύνδεση”.

Στις δηλώσεις του ο Balboni τόνισε ότι το email ήταν γεμάτο μίσος και θυμό, “ήταν εμφανής ο θυμός στο email. Θα μπορούσε να είναι μπλόφα και πιστέψαμε ότι είναι μπλόφα. Δεν κρατάς όμηρο κάποιον για δυο χρόνια αν δεν πιστεύεις πως έχει κάποια αξία ο όμηρος αυτός”.

Σέ άλλη του συνέντευξη στο MSNBC ο Balboni πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα έφτασαν και στην οικογένεια του Foley πριν εκτελεστεί. “Δεν το δώσαμε στη δημοσιότητα αυτό, αλλά μόλις άρχισαν οι βομβαρδισμοί έφτασε μήνυμα στην οικογένεια του άτυχου δημοσιογράφου που προειδοποιούσε ότι ο Foley θα εκτελεστεί. Ελπίζαμε και προσευχόμασταν ότι τελικά αυτό δεν θα συμβεί. Κάναμε ότι μπορούσαμε να τους πείσουμε (τους τρομοκράτες) ότι ο Foley ήταν ένας αθώος δημοσιογράφος, που “καταλάβαινε” το Ισλάμ και που αγαπούσε τους Σύριους, ο οποίος το μόνο που ήθελε ήταν να πει την ιστορία του Συριακού λαού.”

Εν τω μεταξύ ανώνυμες πηγές πιστεύουν ότι ο δήμιος του Αμερικάνου δημοσιογράφου ήταν Βρετανός, και όχι μόνο, ήταν ο επικεφαλής των Βρετανών που μάχονται για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ένας όμηρος που έχει απελευθερωθεί τον αναγνώρισε σαν “John,” τονίζοντας ότι ήταν “έξυπνος μορφωμένος και φανατικός πιστός του εξτρεμιστικού Ισλάμ.” Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ίδιο άτομο ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία όταν οι τουρκικές αρχές πλήρωσαν λύτρα για την απελευθέρωση των 11 από τους ομήρους που κρατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση.

Το τρομερό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι ξένοι “μαχητές” που έχουν συνταχθεί με την οργάνωση πλέον είναι πολλοί. Περίπου 500 άτομα από τη Βρετανία, 700 άτομα από τη Γαλλία καθώς και 500 Βέλγοι πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Νωρίτερα τη Τετάρτη ο πρόεδρος Ομπάμα ξέσπασε σε δηλώσεις του εναντίον των τρομοκρατών:

“Ας είμαστε ξεκάθαροι αναφορικά με την ISIL ή ISIS, έχουν επιτεθεί εναντίον χωριών και πόλεων σκοτώνουν αθώους και άοπλους πολίτες σε δειλές πράξεις βίας. Έχουν απαγάγει γυναίκες, παιδιά, βιάζουν, βασανίζουν, πουλάνε σαν σκλάβους τους αιχμαλώτους. Δολοφόνησαν χιλιάδες μουσουλμάνους και σουνίτες και σιίτες. Στοχοποίησαν τους Χριστιανούς και τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες διώχνοντας τους από τους τόπους τους και τα σπίτια τους μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν σε άλλη θρησκεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατέψουν τους Αμερικάνους πολίτες”. Προσθέτοντας, “Θα είμαστε αμείλικτοι μαζί τους. Πρέπει να γίνει μια κοινή προσπάθεια ώστε να αφαιρεθεί αυτό το καρκίνωμα πριν εξαπλωθεί”.

Μένει να δούμε ποιες οι αντιδράσεις τις Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αν το αίμα του άτυχου δημοσιογράφου γίνει αφορμή να κλιμακωθούν οι ενέργειες της Δύσης συνολικά εναντίον των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους.


Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια