Breaking News

Το IS καταφέρνει την πρώτη του νίκη εναντίον των Κούρδων καταλαμβάνοντας Zumar, Sinjar και δώδεκα χωριά στο Ιράκ


Οι Σουνίτες ισλαμιστές κατάφεραν την πρώτη τους σοβαρή νίκη εναντίον των Κούρδων του Βορείου Ιράκ καταλαμβάνοντας δυο Ιρακινές πόλεις και μια πετρελαιοπηγή σήμερα Κυριακή. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το οποίο σάρωσε κυριολεκτικά το βόρειο Ιράκ τον Ιούνιο σχεδόν σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση από τον Ιρακινό στρατό, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Μετά την αποσκίρτηση χιλιάδων ιρακινών από τις τάξεις του Ιρακινού στρατού ύστερα από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, οι σιίτες αντάρτες και οι Κούρδοι αγωνιστές είχαν αναδειχθεί ως η βασική γραμμή άμυνας εναντίον του ΙΚ, το οποίο προελαύνοντας απειλούσε να φτάσει ως και την Βαγδάτη. Οι Κούρδοι βλέποντας την εξέλιξη της κατάστασης απέστειλαν ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών δυνάμεων στην πόλη Zumar (αυτό το Σαββατοκύριακο) στη μάχη με τους αντάρτες του ΙΚ. οι οποίοι έφθασαν στη περιοχή από τρεις κατευθύνσεις με φορτηγά γεμάτα όπλα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Οι αντάρτες του ΙΚ μετά τη νίκη τους ύψωσαν μαύρη σημαία τους πάνω στα κτίρια της Zumar, ένα τελετουργικό το οποίο κατά το παρελθόν ακολούθησε η μαζική εκτέλεση των αιχμαλώτων αντιφρονούντων, πρακτική που ακόμη και η Αλ Κάιντα βρίσκει υπερβολική. Το Ισλαμικό Κράτος αργότερα κατέλαβε και την πόλη της Sinjar, όπου είχαν καταφύγει κάτοικοι της Zumar. Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σταμάτησε την επέλαση του προς τη Βαγδάτη, βόρεια της Σαμάρα, 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας.

Το ΙΚ που έχει ήδη κατακτήσει τέσσερις από τις σοβαρότερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του μέσα από την πώληση μαύρου χρυσού. Η οργάνωση που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της, στρέφει το βλέμμα της στις πόλεις κοντά στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, καθώς και σε σημεία που η διέλευση των συνόρων με τη Συρία θα είναι εύκολη, έτσι ώστε να μπορεί να μετακινήσει εύκολα δυνάμεις και προμήθειες.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του την Κυριακή, το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι στις μάχες με τους Κούρδους σκότωσε δεκάδες αντιπάλους στην 24-ωρη μάχη και στη συνέχεια κατέλαβε την Zumar και άλλα 12 χωριά στην περιοχή. «Εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αφήνοντας οχήματα και ένα τεράστιο αριθμό όπλων και πυρομαχικών στις περιοχές των μαχών που τώρα ελέγχει το ΙΚ». «Οι μαχητές έφτασαν στο τρίγωνο των συνόρων μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας», έλεγε στην ίδια δήλωση.

Οι φιλοδοξίες του ισλαμικού κράτους έχουν θορυβήσει τα άλλα αραβικά κράτη που φοβούνται ότι η επιτυχία του θα μπορούσε να το ενθαρρύνει να φτάσει και στις δικές τους περιοχές. Οκτώ Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές σε μάχες που ξεκίνησαν το Σάββατο στην πόλη Arsal κοντά στα συριακά σύνορα και συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, ο δήλωσε ο στρατός του Λιβάνου. Νωρίτερα Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 11 ισλαμιστές μαχητές και τρεις άμαχοι είχαν σκοτωθεί στις μάχες εκεί και ότι περίπου 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πάρθηκαν από τους ισλαμιστές ως όμηροι. Οι μαχητές που έλαβαν μέρος στις μάχες αυτές ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος

Οι Κούρδοι που από καιρό θέλανε το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, φιλοδοξία που έχει εξοργίσει τον Μαλίκι, κατέλαβαν δύο μεγάλες πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ αμέσως με την εμφάνιση του ΙΚ και δημιούργησαν μια κρατική εταιρεία πετρελαίου. Τον Ιούλιο, το κουρδικό μπλοκ μετά τις τριβές που είχε με την κυβέρνηση Μαλίκι αποχώρησε από την εθνική κυβέρνηση του Ιράκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατηγορίες του Μαλίκι ότι οι Κούρδοι επέτρεψαν στους «τρομοκράτες» να μείνουν στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Μια άλλη κίνηση που εξόργισε την κυβέρνηση της Βαγδάτης, ήταν όταν ομάδα Κούρδων πίεσε την Ουάσινγκτον για εξελιγμένα όπλα ώστε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ΙΚ.

Παρόλα αυτά ο Μαλίκι χρειάζεται τους Κούρδους για να τον βοηθήσουν στη μάχη εναντίον του ΙΚ.Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια