Type Here to Get Search Results !

Μετά την Ουκρανία η Συρία; ΗΠΑ-Ρωσία έχουν χαράξει πολεμική γραμμή με απρόβλεπτες συνέπειες

 

Καθοριστική η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ από Μπασάρ αλ Άσαντ-: Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Συρία ως επόμενο ψυχροπολεμικό θέατρο αντιπαράθεσης

Μετά την ψυχροπολεμική κλιμάκωση στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, τα βλέμματα στρέφονται στη Συρία, καθώς ο Άσαντ ήταν ο πρώτος ηγέτης τρίτου κράτους που αναγνώρισε την αυτονομία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Εάν αυτή η κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία χειροτέρευε, ο κόσμος, αναμφίβολα, θα οδηγούνταν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ειδικά με την επέκταση των ΗΠΑ, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη δυνάμεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μέση Ανατολή.

Τα τελευταία γεγονότα στο Ντονμπάς μπορεί πιθανώς να αποτελέσουν μια σημαντική καμπή, επιπλέον του ότι η Μόσχα θεωρεί τις παραβιάσεις του Κιέβου τρομερή απειλή και ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει τον ρόλο του Κιέβου, μιας συμμαχίας των ΗΠΑ, σε βάρος του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ αλ Μεκντάντ, σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει με τη Ρωσία, σχετικά με την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης, είναι ακριβώς το ίδιο σενάριο της Συρίας.

Η Συρία φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από το να είναι μέρος αυτού του σεναρίου, παρά τα όσα έχει περάσει την τελευταία δεκαετία. Η γεωγραφική θέση της Συρίας, ο αγωγός φυσικού αερίου του Κατάρ και άλλοι παράγοντες μπορεί να θεωρηθούν οι κύριοι λόγοι πίσω από την αποσταθεροποίηση σε αυτήν την τελευταία περίοδο. Ωστόσο, η Συρία είναι πλέον σύμμαχος της Μόσχας, ειδικά αφού η βάση Χμεϊμίμ έγινε η μεγαλύτερη στην περιοχή που συμπίπτει με τις ΗΠΑ, μαζί με τις SDF, στον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας, μια περιοχή που ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να μετατραπεί σε αρένα αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, σχετικά με την κλιμάκωση στην Ουκρανία, την τελευταία εβδομάδα και ειδικότερα οι πολιτικές κινήσεις υποδηλώνουν ότι σοβαρά γεγονότα ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συνάντησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να συζητήσουν θέματα σχετικά με «την κοινή σύγκρουση κατά των διεθνών τρομοκρατικών υπολειμμάτων» και στη συνέχεια η επίσκεψη του Φαϊζάλ αλ Μεκντάντ στη Μόσχα διαβεβαιώνει τη θέση της Συρίας, που υποστηρίζει τη στρατηγική Πούτιν και καταδικάζει όλες τις απόπειρες παραπλάνησης και της τρομοκρατίας των δυτικών μέσων ενημέρωσης που στοχεύουν τη Ρωσία.

Η επίσκεψη αυτή έγινε μετά την άφιξη των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στη βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, στο πλαίσιο των ναυτικών ασκήσεων που διεξάγονται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη έχουν μετακινηθεί στο πλαίσιο της ύπαρξης μονάδων Πολεμικής Αεροπορίας για το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου και αυτά τα μαχητικά και βομβαρδιστικά θα συμμετάσχουν στις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μια τέτοια ανακοίνωση δεν πρέπει να αγνοηθεί χωρίς να βουτήξουμε στο βάθος της και να ανακαλύψουμε τι μπορεί να υποδηλώνει. Η Ρωσία προσπαθεί να προστατεύσει τις δυνάμεις της στη Χμεϊμίμ από το ΝΑΤ, εκτός από το ότι είναι μια βάση στήριξης για να αντιμετωπίσει τυχόν δυνατότητες από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη.

Η αμερικανική εφημερίδα Military Watch θεώρησε ότι τέτοια μαχητικά μπορούν να περικλείουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και να αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή.

Μέσα σε αυτά τα γεγονότα, υπήρξε άλλου είδους κλιμάκωση. Στο Λίβανο, ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια αποστολή έρευνας στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη, κατάσταση που ώθησε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια ψευδή επιδρομή στον Λίβανο.

Η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γιαϊρ Λαπίντ, ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε το Τελ Αβίβ θα σταθεί στο πλευρό του παραδοσιακού του συμμάχου, των ΗΠΑ, παρά το ισραηλινό συμφέρον να διατηρήσει καλούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είπε: «Αργά ή γρήγορα θα μάθουν ότι η Συρία μπορεί να πληρώσει διπλά», σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε τοποθεσία στη Συρία που το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με το Ιράν, σύμμαχο του συριακού στρατού.

Όλα αυτά τα γεγονότα διαβεβαιώνουν ότι Δύση και Ρωσία χαράξει μια τολμηρή πολεμική γραμμή για έναν άγριο πόλεμο. Όσο το δημοκρατικό κόμμα ακολουθεί την πάγια εξωτερική του πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και είναι στην εξουσία στις ΗΠΑ, ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο βρασμού και είναι έτοιμος να ανατιναχθεί.

pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad