Type Here to Get Search Results !

Το Reuters αποκρυπτογραφεί την τουρκική στάση για την Συνθήκη του Μοντρέ και βγάζει...λαβράκι

 

Ποια είναι η εκτίμηση των Financial Times

Στην ατζέντα της διεθνούς κοινής γνώμης βρέθηκε η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να περιορίσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα Στενά, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ.

Όπως όλα δείχνουν, φαίνεται πως η Τουρκία σκέφτεται να κλείσει τα Στενά για μπλόκο στη διέλευση ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο Πενταπόσταγμα με τίτλο: Τριγμοί στα Στενά του Βοσπόρου! Τουρκία: Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ, αναφέραμε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας πριν από λίγο στο CNN TÜRK, και αναφερόμενος στο θέμα της Συνθήκης του Μοντρέ και του καθεστώτος των Στενών είπε πως «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ, με διαφάνεια» προαναγγέλλοντας στην ουσία το επόμενο βήμα, καθώς το καθεστώς πολέμου ενεργοποιεί άρθρο της συνθήκης το Μοντρέ που δίνει το δικαίωμα να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου σε ρωσικά πλοία που θα συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Σύμβαση του Μοντρέ ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από παράκτιες και μη παράκτιες χώρες. Σημείωσε ότι «θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία του Μοντρέ με αυτούς τους όρους», στηριζόμενοι στο άρθρο 19.

Οι απόηχοι του χθεσινοβραδινού σήματος της Άγκυρας, ότι ρωσικά και ουκρανικά πλοία θα αποκλειστούν σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ εξαπλώνονται στα διεθνή ΜΜΕ.

Ένα αξιοσημείωτο σχόλιο έκανε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, για την απόφαση της Τουρκίας να μην περάσουν ρωσικά πλοία από τα Στενά, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ, όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Τώρα αυτό έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, είναι επίσημα εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, όποιος από εμάς και αν είναι, μπορεί να είναι η Ρωσία, εδώ στην Ουκρανία, σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζουμε τη συμφωνία του Μοντρέ με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε ένα εντυπωσιακό σχόλιο σχετικά με την ανακοίνωση, ότι η Συμφωνία του Μοντρέ θα τεθεί σε ισχύ, με την Άγκυρα να χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Ρωσίας πόλεμο και όχι στρατιωτική επιχείρηση. Υπενθυμίζοντας ότι τουλάχιστον 6 ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια πέρασαν από τα Στενά τον τελευταίο μήνα, το Reuters είπε: «Η Άγκυρα, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπία λόγω των δεσμεύσεών της προς τη Δύση και των στενών δεσμών της με τη Μόσχα, λέει ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας ήταν απαράδεκτο γεγονός τις τελευταίες ημέρες, αλλά μέχρι την Κυριακή, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν την όρισε ως πόλεμο».

Επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία του Μοντρέ, που υπογράφηκε το 1936, θα μπορούσε να εφαρμοστεί με την αλλαγή της ρητορικής της Τουρκίας, το Reuters υπενθύμισε επίσης, ότι μπορεί να θέσει όρια στη διέλευση πλοίων από τα Στενά σε καιρό πολέμου ή σε περίπτωση που αισθάνεται ότι κινδυνεύει.Αλλά το πρακτορείο ειδήσεων, επέστησε επίσης την προσοχή σε ορισμένα από τα λόγια του Τσαβούσογλου. Το Reuters, ο Τσαβούσογλου είπε, «Εάν αυτό το πολεμικό πλοίο πρόκειται να μεταβεί στη βάση στη χώρα που είναι μέρος στον πόλεμο, τότε αυτό το πέρασμα δεν μπορεί να αποτραπεί. Εδώ είναι σαφές, εάν αυτό το πλοίο είναι νηολογημένο στη βάση. Δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση. Το θεωρούμε ότι δεν έχει εμπλοκή στον πόλεμο αφού μας αναφέρει ότι επιστρέφει στην βάση του  και έτσι θα περάσει από τον Βόσπορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε: «Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, ένα βήμα πολύ μακριά από την Άγκυρα θα μπορούσε να βλάψει τις αγορές ενέργειας, το εμπόριο και τον τουρισμό της Τουρκίας από τη Ρωσία, ενώ η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε κρίση».

FINANCIAL TIMES: ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΙ

Από την άλλη , οι Financial Times, μια από τις έγκριτες εφημερίδες της Αγγλίας , έκαναν ένα αξιοσημείωτο σχόλιο για τη θερμή αυτή εξέλιξη. Η εφημερίδα ανέφερε: «Το άμεσο κλείσιμο των στενών θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η μετάβαση στη βάση όπου είναι νηολογημένα τα ρωσικά πολεμικά πλοία μπορεί να σημαίνει την επιστροφή των ρωσικών πολεμικών πλοίων», σχολίασε.

Όσον αφορά το βήμα της Τουρκίας, οι Financial Times ανέφεραν: «Οι ειδικοί είπαν ότι η αλλαγή στον λόγο της Τουρκίας είναι πολύ συμβολική. Η Τουρκία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Κίεβο και τη Μόσχα, ήταν πολύ προσεκτική για να μην εξοργίσει τη Μόσχα στο παρελθόν».

pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad