Type Here to Get Search Results !

Σε μια κλωστή όλα στη Μαριούπολη! Πιο κοντά από ποτέ οι Ρώσοι- Σημαντικά τακτικά κέρδη στη ΝΑ Ουκρανία (Βίντεο-Εικόνες)

 

Δυνάμεις του Ντονιέτσκ έθεσαν υπό έλεγχο τμήμα του υλικοτεχνικού κόμβου της Βολνοβάκχα-Προωθούνται σταθερά προς τη Μαριούπολη, καθώς οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν εδάφη-Αναφορές για αμάχους ως "ανθρώπινες ασπίδες" και βομβαρδισμούς κατοικιών

Στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έβαλαν τη σημαία τους πάνω από τμήμα της πόλης Βολνοβάκχα στην περιοχή του Ντονιέτσκ, καθώς ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις εξασφαλίζουν σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Από τις 9 Μαρτίου, μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ που υποστηρίζονται από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση για την πλήρη εξάλειψη των υπολειπόμενων ουκρανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Η Βολνοβάκχα είναι ένας σημαντικός υλικοτεχνικός κόμβος και το βασικό προπύργιο των δυνάμεων υπέρ του Κιέβου βόρεια της Μαριούπολης. Ταυτόχρονα, η ίδια η Μαριούπολη περικυκλώνεται πλήρως από μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Η πλήρης κατάρρευση της άμυνας του Κιέβου στη Βολνοβάκχα θα σηματοδοτούσε την αναπόφευκτη πτώση ολόκληρης της περιοχής γύρω του στα χέρια των δυνάμεων υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στη Μαριούπολη χτυπήθηκαν νοσοκομείο παίδων και μαιευτήριο, μεταδίδει το πρακτορείο  Associated Press.


Εν τω μεταξύ, μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθαν στην πόλη Σκαντόβσκ στην περιοχή της Χερσώνας. Δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση των υπόλοιπων μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της νότιας Ουκρανίας εξαλείφθηκε σχεδόν πλήρως. Επί του παρόντος, τα ρωσικά στρατεύματα εργάζονται για την ασφάλεια της περιοχής.
Η Ρωσία και η Ουκρανία επιμένουν στις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις που είχαν αποκλειστεί πλήρως ή εν μέρει από τις κοινές δυνάμεις της Ρωσίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στις 8 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πιο πληγείσες πόλεις όπως η Μαριούπολη απέτυχαν για άλλη μια φορά, υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες σε άλλες περιοχές. Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη Σούμι επέτρεψε την εκκένωση 723 αλλοδαπών από την Ινδία, την Κίνα, την Ιορδανία και την Τυνησία κατά μήκος της διαδρομής Σούμι-Πολτάβα, δήλωσε ο Συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η επιτυχία οφειλόταν πιθανότατα στις μαζικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν από ξένους, κυρίως φοιτητές, όταν κατηγόρησαν τις ουκρανικές αρχές για αδυναμία να εξασφαλίσουν την εκκένωση τους από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στα ξένα κράτη. Εν τω μεταξύ, ο γενικός αριθμός όσων έφυγαν από την Ουκρανία με δικά τους μέσα έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια άτομα.

Στις 9 Μαρτίου, η ρωσική πλευρά θα κηρύξει άλλο ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός για να διασφαλίσει τη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία καθώς και προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ανέφερε το Διατμηματικό Αρχηγείο Συντονισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Από τις 10:00 ώρα Μόσχας στις 9 Μαρτίου 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία κηρύσσει «καθεστώς κατάπαυσης πυρός» και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστικούς διαδρόμους», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον αρχηγό του επιτελείου, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ρωσική πλευρά προσφέρθηκε να εκκενώσει αμάχους από το Σούμι στην Πολτάβα, από το Χάρκοβο κατόπιν συμφωνίας στο Λβιβ, το Ουζγκόροντ, το Ιβάνο-Φρανκίβσκ, από τη Μαριούπολη στο Ζαπορόζιε, από το Τσερνίχιβ στο νότο κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά.

Η 9η Μαρτίου θα πρέπει να σηματοδοτήσει την 5η ημέρα των προσπαθειών για την εξασφάλιση της εκκένωσης των αμάχων, ενώ η κατάσταση στις αποκλεισμένες πόλεις όπως η Μαριούπολη επιδεινώνεται.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική καταστροφή και το τοπικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό σκληρή πίεση. Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή στην πόλη Μαριούπολη που είναι αποκλεισμένη εδώ και μια εβδομάδα.

Στις 8 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης επιβεβαίωσε ότι ένα αυτοκίνητο πολιτών εξερράγη σε νάρκη ενώ προσπαθούσε να φτάσει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και να φύγει από την πόλη.

Οι ντόπιοι που κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη επιβεβαίωσαν ότι μέλη του εθνικιστικού τάγματος του Αζόφ ναρκοθέτησαν τους δρόμους που οδηγούσαν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι και οι πολίτες δεν μπορούσαν να φτάσουν ούτε στους αυτοκινητόδρομους που ασφαλίστηκαν από τις κοινές δυνάμεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, ισχυρίστηκε ότι σήμερα «οι στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, διείσδυσαν στα προάστια της πόλης και εκκένωσαν πολίτες».

Μετά το τέλος του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, οι μονάδες του Ντονιέτσκ προχώρησαν περίπου 800-900 μέτρα στην πόλη. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Αριστερής Όχθης, που είναι το κύριο προπύργιο των ουκρανικών εθνικιστικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.


Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εκκαθάριση περιοχών από τις ανατολικές και βορειοανατολικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατάφεραν να εξασφαλίσουν όλα τα προάστια στα δυτικά της πόλης.

Η πρώτη γραμμή είναι πλέον στους δρόμους της πόλης. Οι επιχειρήσεις των κοινών δυνάμεων στη Μαριούπολη και στη Βολνοβάκχα πραγματοποιούνται με στενή αεροπορική υποστήριξη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS).

 Ορισμένες προελεύσεις των ρωσικών δυνάμεων αναφέρθηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Στις 8 Μαρτίου, μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους γύρω από το Κίεβο. Οι ρωσικές μονάδες ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Μπογκντάνοβκα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στο Μπρόβαρι. Οι μάχες συνεχίζονται στη Μπούκχα, στο Ίρπεν και στην πρώτη γραμμή Μποροντιάνκα-Βορζέλ στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο δήμαρχος του Μπόρισπιλ επιβεβαίωσε την καταστροφή στρατιωτικής βάσης στην πόλη από πύραυλο. Οι αναφορές κάνουν λόγο για συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, που επικεντρώνονται επί του παρόντος στην εδραίωση της επιχειρησιακής ισχύος τους βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του Κιέβου και προετοιμάζονται να αποκλείσουν πλήρως την πόλη.

Η πρωτεύουσα δεν βομβαρδίζεται με πυραύλους, παρά μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα προάστια της πόλης. Οι πολίτες προσπαθούν να φύγουν από την πόλη, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αρκετά σταθερή. Λειτουργούν καταστήματα, φαρμακεία, καθώς και αστικές συγκοινωνίες. Εγκαταστάθηκαν σημεία ελέγχου στην πόλη και τα προάστια της. Οι άμαχοι αναζητούν Ρώσους σαμποτέρ, κάτι που οδηγεί σε περισσότερα θύματα. Συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών που εξοπλίστηκαν πρόσφατα από τις τοπικές αρχές.

Η πόλη Τσέρνιχιβ δεν έχει ακόμη αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περιοχές Σούμι, Κονοτόπ και Ακτίρκα παραμένουν επίσης υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη του Χάρκοβο και διέσχισαν τον περιφερειακό δρόμο της πόλης. Δεν υπήρξαν αναφορές για σφοδρές οδομαχίες στην πόλη για αρκετές ημέρες.

Οι ρωσικές VKS δραστηριοποιούνται πάνω από την πόλη και τα πυρά πυροβολικού συνεχίζονται κυρίως στα προάστια της πόλης. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατοικημένες περιοχές, καθώς και πολίτες που έχουν απομείνει στην πόλη ως ανθρώπινες ασπίδες, για να καλυφθούν από τις εχθρικές επιθέσεις.


Το ουκρανικό MLRS "Hurricane" εκτόξευσε έναν πύραυλο από τη λεωφόρο Τρακτοροστροτέλι στη βόρεια κατεύθυνση, προς την περιοχή Σεβέρναγια Σαλτόβκα. Στη συνέχεια, έφυγαν γρήγορα από την περιοχή. Η συνοικία Σεβέρναγια Σαλτόβκα είναι μόνο μία από τις πιο πληγείσες στην πόλη σήμερα. Το όχημα μάχης αναπτύχθηκε κοντά στο κέντρο δραστηριοτήτων για παιδιά της πόλης και σε κτίρια κατοικιών, προκαλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να στοχεύσουν κατοικημένες περιοχές. Η πόλη δεν είναι αποκλεισμένη από τις δυτικές και νοτιοδυτικές κατευθύνσεις. Η πόλη Τσουγκούεβ βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 7 Μαρτίου, οι Ρώσοι εισήλθαν στην πόλη Ιζιούμ. Υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, δεν υπήρξε ακόμη επιβεβαίωση ότι η πόλη είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς, οι κοινές δυνάμεις Ρωσίας, Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ προχωρούν σταθερά, προσπαθώντας να περικυκλώσουν τις μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Λουγκάνσκ συνεχίζουν να ελέγχουν τα χωριά στα προάστια του Σεβεροντονιέτσκ. Στις 7 Μαρτίου προχώρησαν στα ανατολικά προάστια, στις 8 Μαρτίου μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ πλησίασαν την πόλη από τη Δύση. Η πόλη Rubezhnoe, καθώς και το χωριό Μπεργκορόβκα βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο του Λουγκάνσκ.

Το χωριό Ποπάσναγια έφυγε από τον έλεγχο των δυνάμεων του Κιέβου, κάτι που αποτελεί σημαντικό τακτικό κέρδος για το Λουγκάνσκ. Η πόλη βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο στην περιοχή νότια του Λισιτσάνσκ. Η προέλαση προς το Μπαχμούτ συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις του Λουγκάνσκ που προχωρούν από την περιοχή Ποπάσναγια επιδιώκουν να αποτρέψουν την υποχώρηση των μονάδων υπέρ του Κιέβου προς τα νότια και τα νοτιοδυτικά. Εάν οι πόλεις Σεβέρσκ και Μπαχμούτ καταληφθούν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της, η ουκρανική ομάδα στον άξονα Σεβεροντονιέτσκ-Λισιτσάνσκ θα βρίσκεται σε μια de facto τακτική περικύκλωση.

Με τη σειρά τους, οι δυνάμεις του Ντονιέτσκ περικυκλώνουν σταθερά τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Βολνοβάκχα. Τα χωριά Νοβοτροΐτσκογιε και Βλαντιμίροβκα βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, με αποτέλεσμα ο δρόμος προς την περιοχή σε αυτά τα χωριά να έχει μπλοκαριστεί.

Στις 8 Μαρτίου, μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ ανέλαβαν τον έλεγχο των οικισμών Ολένοβκα, Πολνόε και Γιουζνοντονμπάσκογιε.

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απωθήθηκαν στην Ολγκίνκα, όπου συνεχίζονται οι μάχες πυροβολικού και το χωριό φέρεται να είναι αποκλεισμένο από τρεις κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο μαζικός βομβαρδισμός των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι UAF στοχεύουν κτίρια κατοικιών, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες άμαχοι πεθαίνουν κάτω από τα ουκρανικά πυρά.

Στην κατεύθυνση Ζαπορίζιες, οι UAF κρατούν την άμυνα κατά μήκος της πρώτης γραμμής Καμένσκογιε-Ορέκχοβ-Γκουλιάι-Πόλε-Βελίκαγια Νοβοσέλκα. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Μετά από κάποιες τακτικές αποτυχίες στην περιοχή των επιχειρήσεων στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, οι ρωσικές μονάδες αναπροσάρμοσαν την τακτική τους και απέκλεισαν το Μικολάιβ από τα νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά. Μονάδες εμπρός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εντοπίστηκαν επίσης στα βόρεια του Μικολάιβ, κοντά στο χωριό Καντιμπίνο. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ ανέφερε την προετοιμασία του ρωσικού στρατού να εισβάλει στην πόλη.

Ο ρωσικός στρατός ενισχύει επίσης την παρουσία του στην κατεύθυνση Kriviy Rig στην περιοχή Σνεγκίρεβα και Μπαστάνκα.

Το ρωσικό θωρακισμένο τρένο παρείχε εκκένωση 248 αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων 40 Ουκρανών, από την περιοχή της Χερσώνας στην Κριμαία. Οι στρατιωτικοί εξασφάλισαν την εκκένωση πολιτών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Αζερμπαϊτζάν, του Πακιστάν, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και του Μαρόκο.

pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad