Type Here to Get Search Results !

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκούνται Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός- Συνεχείς εκρήξεις- «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα»

 

Η 7η μέρα του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία

Με τη φανερή, όσο και κυνική πλέον προσπάθεια των Ρώσων να επιβάλουν σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στους Ουκρανούς, κλιμακώνοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Με το διεθνή κλοιό των οικονομικών κυρώσεων και της παγκόσμιας κατακραυγής να στενεύει, αλλά και την oυκρανική αντίσταση να είναι ισχυρή, οι Ρώσοι ίσως να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να πετύχουν τους στόχους της επιχείρησης, ούτε μπορούν να βομβαρδίζουν εσαεί την Ουκρανία.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Έκρηξη στο Κίεβο την ώρα που ο δημοσιογράφος κάνει live μετάδοση:

Ο στρατός της Ρωσίας πήρε τη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Εικόνα από το Ιρπίν, πόλη που συνορεύει με το Κίεβο:

 Στη Λευκορωσία η ρωσική αντιπροσωπεία 

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε από το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκορωσία, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται και η ουκρανική πλευρά, οι αξιωματούχοι της οποίας θα πρέπει να περάσουν μέσα από έναν πολεμικό όλεθρο για να μεταβούν στο σημείο συνάντησης. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει την Τετάρτη.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες θα συζητηθεί κατάπαυση του πυρός, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να «απαντά» πάντως ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να λέει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά να δεχθεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Έχοντας συμπληρωθεί μία εβδομάδα πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς η ρωσική εισβολή ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, η σημερινή συνάντηση μοιάζει να γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή. Τυχόν αποτυχία της, με δεδομένες τις ακραίες και αδιανόητες απειλές της Μόσχας κατά της Δύσης, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων, μπορεί να σημάνει, πέρα από συνέχιση του μαρτυρίου της Ουκρανίας και μία επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη διεθνή κλιμάκωση της έντασης.

Οι Ρώσοι δείχνουν, δια της πολεμικής πίεσης και την προσπάθεια να ελέγξουν μεγάλο μέρος του εδάφους και των κύριων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Κιέβου, να επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους στην Ουκρανία.

Η «αποστρατικοποίηση της χώρας και η μη απόκτηση πυρηνικών, ώστε να μην κινδυνεύσει η Ρωσία, είναι ένας όρος, τον οποίο περιέγραψε εμφατικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και έναν εκ των πιο στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και με κάποιο τρόπο ο ρωσικός έλεγχος των ανατολικών περιοχών (του Ντονμπάς κυρίως), όπου υπάρχει έντονο στοιχείο ρωσόφωνων, ενδεχομένως και άλλων που εκτείνονται από την Κριμαία έως την Αζοφική θάλασσα δείχνει να είναι ένας δεύτερος μεγάλος στόχος της συμφωνίας που θέλει να επιβάλει (και να κερδίσει) η Μόσχα.

Ίσως δε, έχει κρίσιμη σημασία ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Ζελένσκι και θεωρεί «θετικό βήμα» ότι ο Ουκρανός ηγέτης ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό πιθανόν να σημαίνει «παραίτηση» της Ρωσίας από το στόχο της «πολιτικής αλλαγής» στο Κίεβο και την εγκαθίδρυση μίας απόλυτα ελεγχόμενης από τη Μόσχα κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι τι θα αντιπαραβάλλει η oυκρανική πλευρά και μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη να φτάσει, καθώς οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τα πάντα αδιακρίτως, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, τρομακτικές καταστροφές στις υποδομές, αλλά και ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, που ξεπερνά τώρα πλέον ακόμα και το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad