Σε επαίτη της δυτικής βοήθειας έχει εξελιχθεί ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η χώρα μας με πρωτοβουλία Μητσοτάκη έχει ήδη δύο φορές στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τα ένοπλα νεοναζιστικά τάγματα που πολεμάνε τους Ρώσους.
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις οικονομικές κυρώσεις ήταν αρκετή για να μας συμπεριλάβει στην “μαύρη λίστα” της Ρωσίας με τις “μη φιλικές” χώρες.
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να μπει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο του Πούτιν στέλνοντας κι άλλα όπλα είναι υπαρκτός μιας και καθημερινά πλέον η ηγεσία μας αποδεικνύει το αντιρωσικό μένος της.
ΩΣΤΟΣΟ μέσω διπλωματικών διαδρόμων η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στο Κίεβο ότι δεν προτίθεται να στείλει κι άλλα πακέτα με “αμυντικό υλικό”.
Η αποστολή παλαιών…καλάσνικοφ και ορισμένων εκτοξευτήρων δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους νεοναζί του Κιέβου, όπως άλλωστε δεν τους ήταν αρκετά τα αντιαμαρτικά όπλα που προμηθεύτηκαν από χώρες όπως η Γερμανία.
Μόλις χθες ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από τη Δύση να του στείλουν αντιαεροπορικά όπλα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους S-300.
Πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα το οποίο κατέχει η Ελλάδα και βρίσκεται σταθμευμένο στην Κρήτη.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο αίτημα προς τη χώρα μας από τον Ζελένσκι, η χθεσινή αναφορά του στους S-300 χτύπησε “καμπανάκια” στην ελληνική πλευρά.
Εκτός του S-300, το Κίεβο φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει τα επίσης ρωσικής (σοβιετικής) κατασκευής συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK.
Η απάντηση της Αθήνας, προς ώρας τουλάχιστον, είναι αρνητική.
Η κίνηση ωστόσο της Σλοβακίας να παραδώσει σήμερα πυραύλους S-300 στην Ουκρανία ίσως γίνει καταλύτης εξελίξεων και να φέρει τη χώρα μας προ ενός ακόμα διλήμματος.
Σημειώνεται πως μόνο 3 χώρες στο ΝΑΤΟ διαθέτουν S-300: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σλοβακία.
(φωτο:eurokinissi)
el.gr