Type Here to Get Search Results !

Πως αλλάζει η μάχη στον αέρα! Η Μ. Βρετανία θα εξοπλίσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak υψηλής ταχύτητας

Η προμήθεια του "Starstreak" θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση των Ουκρανικών δυνάμεων στην εγγύς αεροπορική άμυνα τους-Άλλη μια παράδοση γερμανικών Panzerfaust (DM72A1) έφτασε στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής του ουκρανικού στρατού

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξοπλίσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak υψηλής ταχύτητας καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο

Καθώς έρχονται αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, η τελευταία έχει εφοδιαστεί με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από πολλές χώρες.

Την ίδια στιγμή άλλη μια παράδοση γερμανικών Panzerfaust (DM72A1) έφτασε στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής του ουκρανικού στρατού.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αντιαεροπορικών όπλων Starstreak και «μιας μικρής αποστολής» αντιαρματικών πυραύλων Javelin στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 9 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε στους βουλευτές:

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να διερευνήσει τη δωρεά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων υψηλής ταχύτητας Starstreak».

Το Starstreak είναι ένας πύραυλος υψηλής ταχύτητας που στοχεύει να παρέχει εγγύς αεροπορική άμυνα έναντι συμβατικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας χαμηλής πτήσης και drones.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στην αμυνόμενη δύναμη των Ουκρανών  να υπερασπιστεί καλύτερα τη χώρα της», είπε ο Wallace, τονίζοντας τις δυνατότητες του Starstreak.

Είπε ότι οι Ρώσοι «αλλάζουν τις τακτικές τους γεγονός που σημαίνει ότι  χρειάζεται να διαφοροποιήσουν και οι Ουκρανοί τις τακτικές τους», έτσι ώστε να μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη ρωσική αεροπορία.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με το πόσο καιρό θα διαρκέσει προκειμένου να παρθεί η απόφαση για την προμήθεια αυτών των αντιαεροπορικών στην Ουκρανία, ο Wallace είπε: «Θα το κάνουμεάμεσα». Αναγνώρισε  ωστόσο ότι οι πύραυλοι θα απαιτούσαν εκπαίδευση για τον ουκρανικό στρατό. «Το πώς τους εκπαιδεύσουμε είναι  κάτι το ευαίσθητο».

Ο Γουάλας πιέστηκε τόσο από τους Εργατικούς όσο και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας να προμηθεύσει το Starstreak και άλλους πυραύλους το συντομότερο δυνατό. Ο John Healey των Εργατικών προέτρεψε να ληφθεί η απόφαση προμήθειας «το συντομότερο δυνατό». Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε ο Στιούαρτ Μακντόναλντ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Αυτή είναι μόνο η δεύτερη εβδομάδα», σημείωσε ο Healey. «Η Ρωσία έχει τέτοια συντριπτική δύναμη πυρός. Ο Πούτιν έχει τέτοια απόλυτη σκληρότητα που πρέπει να περιμένουμε να κατακτηθούν περισσότεροι από ένας από τους στρατιωτικούς του στόχους τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Γουάλας είπε στους βουλευτές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα μη κατευθυνόμενες βόμβες, με το 95% του στρατού της στην Ουκρανία να έχει εμπλακεί στις επιχειρήσεις

 Η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει μισθοφόρους Ρώσους στρατιώτες από οργανώσεις όπως η ομάδα Wagner για να πολεμήσουν μαζί τους.

Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε χάσει 285 τανκς, 985 τεθωρακισμένα οχήματα, 44 αεροπλάνα, 48 ελικόπτερα και 109 πυροβόλα, επικαλούμενος εκτιμήσεις της Ουκρανίας. Είπε ότι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, αλλά πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στατιστικά στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επισημαίνουμε ότι εκτίμηση μας είναι ότι οι παραπάνω  Ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα που δίνουν οι Ουκρανοί , είναι μάλλον υπερβολικοί

Σύμφωνα με τον Wallace, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει αντιαρματικά όπλα μικρού βεληνεκούς NLAW. Η Ουκρανία έχει λάβει τώρα 3.615 μονάδες του συστήματος φορητών πυραύλων, σχεδόν διπλάσιο από τις 2.000 που αναφέρθηκαν προηγουμένως, είπε.

Οι άνθρωποι στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης ήταν «χωρίς ρεύμα και νερό για σχεδόν μια εβδομάδα», ενώ  βόμβες έπεσαν βροχή  στο Chernihiv, βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με τον Wallace. Τα ρωσικά στρατεύματα κινήθηκαν στην ανατολική συνοικία Brovary του Κιέβου, προσπαθώντας να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα.

Πύραυλοι Starstreak

Το Starstreak είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) που αναπτύχθηκε από την Thales στο Μπέλφαστ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι πύραυλοι είναι «σχεδιασμένοι για να παρέχουν στενή αεροπορική άμυνα ενάντια σε συμβατικές αεροπορικές απειλές, όπως μαχητικά σταθερής πτέρυγας και στόχους ελικοπτέρων που αποκαλύπτουν αργά».

Η Thales ισχυρίζεται ότι το Starstreak είναι ένας πραγματικά ευέλικτος πύραυλος που μπορεί να εκτοξευθεί από πλατφόρμες ξηράς, θάλασσας και αέρα. Λέει ότι μπορεί, επομένως, «να αναπτυχθεί γρήγορα σε επιχειρήσεις και είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε μια δομή δύναμης».

Ο πύραυλος είναι ο  αντίστοιχος του βρετανικού στρατού με τον αμερικανικό πύραυλο εδάφους-αέρος Stinger.

Πύραυλοι Stinger έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Είναι πύραυλοι που κατευθύνονται με λέιζερ (σε αντίθεση με τις υπέρυθρες που χρησιμοποιούνται από τα Stingers) με βεληνεκές 7 χιλιομέτρων και λέγεται ότι είναι δύσκολο να μπλοκάρουν.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Starstreak μπορεί να καταρίψει ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα και drones. Το όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε οχήματα.Οι πύραυλοι βρίσκονται στον βρετανικό στρατό από το 1997. Η Νότια Αφρική και η Ινδονησία χρησιμοποιούν επίσης αυτούς τους πυραύλους.

Το Starstreak μπορεί να συναρμολογηθεί και είναι έτοιμο για λήψη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το κούμπωμα μιας μονάδας στόχευσης στο κάνιστρο του πυραύλου είναι μέρος της προετοιμασίας βολής.

Ο πολλαπλός εκτοξευτής χρησιμοποιεί τρεις πυραύλους με κάνιστρο με εξοπλισμό συνδετήρων και έναν τυπικό μηχανισμό στόχευσης. Τρεις στόχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ταχεία διαδοχή χωρίς την ανάγκη επαναφόρτωσης.

Τα συστήματα Starstreak αναπτύχθηκαν στην κορυφή πολυκατοικιών κοντά στον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012 για να αποτρέψουν τρομοκρατικές απειλές.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερη ειδική ανάλυσή μας με τίτλο, Άντε και κατέλαβαν τις ουκρανικές πόλεις οι Ρώσοι, πώς θα τις κρατήσουν;, επισημαίναμε τον ρόλο των αντιαρματικών και ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανική άμυνα

Για να συνεχίσει την προέλαση της η Ρωσία, χρειάζεται πολύπλοκα και ακριβά όπλα, όπως τανκς και ελικόπτερα.

Για να επιβραδύνει την Ρωσική προχώρηση   και να την καταστήσει δαπανηρή ή για να κάνει μια κατοχή δαπανηρή και προβληματική με αποτελεσματικό ανταρτοπόλεμο, ο Ουκρανικός στρατός χρειάζεται  αντιαρματικούς πύραυλους  και αντιαεροπορικούς πυραύλους, τους οποίους προνηθεύει ήδη η Δύση

Και τα δύο αυτά οπλικά συστήματα  έχουν  την ικανότητα να χτυπούν άρματα μάχης και ελικόπτερα, είναι μια κατάλληλη επιλογή ,είναι πολύ φθηνότερα από τα τανκ και ελικόπτερα 

Έτσι, ο ανταγωνισμός είναι μεταξύ του ρυθμού που το ΝΑΤΟ μπορεί να παραδώσει πυραύλους Javelin και Stinger στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει αυτούς που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, και στον ρυθμό που η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει άρματα μάχης για να αντικαταστήσει αυτά που έχουν ήδη καταστραφεί.

Η προσθήκη στο Ουκρανικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών (MANPADS),  Starstreak, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα , στην παροχή εγγύς αεροπορικής προστασίας των μαχομένων στην πρώτη γραμμή τμημάτων του Ρωσικού στρατού, πολλαπλασιάζοντας τις απώλειές του.

pentapostagma

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad