Type Here to Get Search Results !

Ο κύβος ερρίφθη: Aποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Βουλγαρία – Μεταφέρονται από Έβρο & νησιά

Eλληνική δύναμη στη Βουλγαρία
Το ΝΑΤΟ ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellasμε το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία.

Το θέμα είναι από που αποσύρονται τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα Asrad/Hellas καθώς καλύπτουν ευαίσθητες περιοχές και σχηματισμούς σε Έβρο και νησιά.

Ποιο είναι το σύστημα ASRAD Hellas
Το σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) αν και βασίστηκε στην εξαγωγική έκδοση του LeFIaSys, έχει τροποποιηθεί ειδικά για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ώστε να παρέχει προστασία σε κέντρα Διοίκησης, ελέγχου και αεροδρόμια ή, σε συνδυασμό με άλλα οπλικά συστήματα, κατά εναερίων στόχων που πετάνε σε χαμηλά ύψη.

Το σύστημα αποτελείται από ένα τετραπλό εκτοξευτή επί οχήματος M998 Hummer και φέρει βλήματα τύπου FIM-92 Stinger (αντίστοιχα με τους φορητούς εκτοξευτές). Όλο το σύστημα επανδρώνεται από δυο άτομα (οδηγός και χειριστής) και έχει τετραπλό εκτοξευτή με τέσσερα βλήματα και αλλά τέσσερα σε ειδικά κάνιστρα για την επαναφόρτωση.

Για την ταχεία μεταφορά του οχήματος προβλέφθηκε να μεταφέρεται εναέρια σε εξωτερική ανάρτηση του Ε/Π τύπου CH-47DG/SD. Ο τετραπλός εκτοξευτής έχει ικανότητα περιστροφής 360ο και ανύψωσης από -10ο έως +70ο, με βεληνεκές 5.500 m, αποτελεσματικότητα 95% και χωρητικότητα 4 πύραυλοι.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελείται από αισθητήρες, FLIR μονάδα αισθητήρα με σύστημα Orhelios, τηλεοπτική κάμερα, αποστασιόμετρο λέιζερ (LRF), κάμερα αυτόματης έρευνας, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GΡS, σύστημα οπτικής κατάδειξης στόχων, σύστημα διάγνωσης και εντοπισμού βλαβών, κεντρικό ηλεκτρονικό Η/Υ και σύστημα επικοινωνιών.

Το βεληνεκές του είναι 5500 μ με αποτελεσματικότητα 95%. Εκτός από την Ελλάδα το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς το διαθέτουν Γερμανία και Φιλανδία.

Δείτε το βίντεο

 
Τι είναι η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF)

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενισχύοντας έτσι την ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό -και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες»- ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.

Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.

Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.

Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad