Type Here to Get Search Results !

«Πρόβα» εφιάλτης για την Άγκυρα: Άρχισε το «φροντιστήριο» στα μυστικά των F-35 - Tα πρώτα debriefing και οι δυνατότητες του «αόρατου» μαχητικού


 Tα F-35 αναμένεται να πετάξουν με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF. Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεργασία των Stealth μαχητικών που έχουν τη δυνατότητα για βολή πυραύλου ακόμα και στην «ώρα 6» στοχεύοντας δηλαδή αεροσκάφος το οποίο το καταδιώκει πίσω στην «ουρά» τους, με τα Rafale.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας πέταξαν μαζί με τα μαχητικά F-35 της USAF άρχισε ουσιαστικά το «φροντιστήριο» για τις δυνατότητες του «αόρατου» αεροσκάφους το οποίο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Και μπορεί οι Αμερικανοί να κρατούν καλά κρυμμένα τα Stealth χαρακτηριστικά του αεροσκάφους όπως άλλωστε επιτάσει τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία όσο κυρίως η USAF όμως οι Έλληνες ιπτάμενοι ήδη βλέπουν και καταγράφουν σε πραγματικές συνθήκες ότι άλλο διαθέτει το «οπλικό σύστημα» που ονομάζεται F-35 το οποίο είναι όπως αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από ένα υπερσύγχρονο μαχητικό τελευταίας τεχνολογίας.


Τα σενάρια της livex άσκησης «Poseidon Rage» που έχουν σχεδιάσει από κοινού Έλληνες και Αμερικανοί αναμένεται να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις στο ερώτημα τι μπορεί να δώσει στην Πολεμική μας Αεροπορία η απόκτηση των F-35. Και πως αυτές οι νέες δυνατότητες θα μεταφραστούν στην πράξη επί του πεδίου απέναντι στον υπαρκτό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την Τουρκική αεροπορία στο περιβάλλον του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί να επιχειρήσουν τα «μπλε» φτερά.


Το F-35 έχει περάσει όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Ελληνικά «γεράκια» από τον δικτυοκεντρικό στον πληροφοριοκεντρικό πόλεμο και αυτό πέρα από τα Stealth χαρακτηριστικά του είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Και παρά το γεγονός ότι τα Αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της «Poseidon Rage» να πετούν με ανακλαστήρες η Πολεμική μας Αεροπορία ήδη γνωρίζει με αρκετές λεπτομέρειες τα «αόρατα» χαρακτηριστικά τους με το RCS στίγμα τους να παραπέμπει σε ένα μπαλάκι του γκολφ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά παρά σε πολεμικό αεροσκάφος. Όμως μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά όπως το ηλεκτροοπτικό σύστημα με τις 6 κάμερες που δίνει τη δυνατότητα στον πιλότο να δει από την ειδική κάσκα ακόμα και μέσα από την άτρακτο του αεροσκάφους. Η ακόμη τη δυνατότητα που έχει για βολή πυραύλου ακόμα και στην «ώρα 6» στοχεύοντας δηλαδή αεροσκάφος το οποίο το καταδιώκει πίσω στην «ουρά» του.

Όμως το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο το οποίο θέλουν να «ακτινογραφήσουν» οι Έλληνες ιπτάμενοι και κυρίως οι Επιτελείς της HAF είναι η δυνατότητα του F-35 στη συγκέντρωση και σύμπτυξη πληροφοριών (Data Fusion) και στο αποτέλεσμα της επεξεργασίας από το οποίο εντοπίζονται και προτεραιοποιούνται οι απειλές. Με την ιπτάμενη πλατφόρμα να συγκεντρώνει και να μοιράζει ταυτόχρονα όλες τις πληροφορίες μέσω link 16 και link 22 δίνοντας ουσιαστικά στον ιπτάμενο τακτικό ρόλο και μετατρέποντας τον σε Tactical Decision Maker.


Tα F-35 αναμένεται να πετάξουν με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF. Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεργασία των Stealth μαχητικών με τα Rafale της 332 ΜΠΚ «Γεράκι». Ένας «φονικός» συνδυασμός αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες των δύο μαχητικών και φυσικά το γεγονός ότι οι Γαλλικές «ριπές» διαθέτουν τους πανίσχυρους Meteor. Ένα μικτό Comao πάνω στο οποίο οι Έλληνες Επιτελείς αναμένεται να «χτίσουν» ορισμένα από τα πλέον εφιαλτικά σενάρια για την Τουρκική αεροπορία και όχι μόνο. Και φυσικά ο επόμενος συνδυασμός τον οποίο θα μελετήσει η HAF θα είναι αυτός με τα F-35 δίπλα στα F-16 Viper.


Την ώρα μάλιστα που τα Stealth μαχητικά θα απογειώνονται από την Κρήτη δεν είναι τυχαίο ότι προγραμματίστηκε  για τα επόμενα 24ωρα η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου-ο οποίος ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ- στο εργοστάσιο κατασκευής των F-35 στο Fort Worth στο Dallas του Texas. Επίσκεψη η οποία θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

newpost.gr

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad