Type Here to Get Search Results !

Σε απόγνωση ο Ερντογάν και τα παπαγαλάκια του: O «χρήσιμος ηλίθιος» Μπαχτσελί και ο ρόλος του τουρκικού παρακράτους


 Το παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω του ακροδεξιού του εταίρου, που ξέρει πώς να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και το αποδεικνύει, μέχρι στιγμής είναι ασφαλές.

«Ne korkutunuz be». «Τι φοβηθήκατε βρε», διερωτάται η αρθρογράφος της Σαμπάχ Σεμπνέμ Μπουρσαλί, σε ένα σχόλιο που ξεχειλίζει από ειρωνεία. Και απειλές. Αφορμή ο χάρτης που δώρισαν οι «Γκρίζοι Λύκοι» στον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και ακροδεξιό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της γείτονος έκανε την Ελλάδα να τρέμει. Η Ελλάδα που κατά τη Σαμπάχ «τρομάζει ακόμα και με ένα χάρτη» και ως εκ τούτου ξέρει τι θα της συμβεί αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά…

Στο ίδιο πνεύμα και το σχόλιο του αρθρογράφου της εθνικιστικής – φιλοκυβερνητικής επίσης – εφημερίδας Γενί Σαφάκ, με τη σημείωση ότι «ο Μπαχτσελί ενημερώνει την Ελλάδα, το κακομαθημένο παιδί της Δύσης, τι θα τους συμβεί μία D Day»…

Επί του παρόντος η τουρκική ηγεσία δεν δείχνει διάθεση να κλιμακώσει την ένταση στο πεδίο. Της αρκεί να «παίζει μπάλα» μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων που παραπέμπουν σε πολεμική ρητορική.

Το παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω του ακροδεξιού του εταίρου, που ξέρει πώς να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» και το αποδεικνύει, μέχρι στιγμής είναι ασφαλές.

Ο ίδιος δείχνει να έχει κάνει ένα βήμα πίσω μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Αφού φυσικά επανέλαβε για μία τελευταία φορά τις προθέσεις του και ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα δεν βάλει μυαλό, επιμένει στο «Μητσοτάκης γιοκ».

Τώρα επιλέγει να κάνει ένα βήμα πίσω. Να βγει από το κάδρο. Αλλά η ένταση πρέπει να διατηρηθεί στη ρητορική. Και αυτή τη δουλειά έχει αναλάβει να κάνει ο Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί είναι εταίρος του Ερντογάν, αλλά δεν δεσμεύεται – ή καλύτερα συμφέρει να θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται – από τα όσα συμφωνεί ο τούρκος πρόεδρος στο εξωτερικό. Έχει την ελευθερία να διατυπώνει τη δική του ατζέντα και να χειραγωγεί το δικό του κοινό.

Οι ακραίες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, ακόμα και αν δεν έχουν τόσο μεγάλη απήχηση – όπως ισχυρίζονται τούρκοι δημοσιογράφοι – στο εσωτερικό της χώρας, μετράει πολύ περισσότερο το ότι αυτές εμφανίζονται στα ελληνικά ΜΜΕ. Η αίσθηση του ότι τρομοκρατείς το γείτονα. Ότι μπορείς να επιβάλεις την ατζέντα γίνεται ένα επιπλέον όπλο προπαγάνδας στα χέρια του Ερντογάν. Ενώ το blame game εναντίον της Αθήνα και των ελλήνων πολιτικών ενισχύεται κάθε μέρα, ακόμα και με αντιστροφή της πραγματικότητας. Κάθε δήλωση επιχειρείται να αξιοποιηθεί. Με φόντο και την κατάσταση της οικονομίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η μόνιμη επωδός της Αθήνας είναι ότι δεν θα παρασυρθεί στην ρητορική της Τουρκίας. Τουλάχιστον επισήμως. Ωστόσο η ατζέντα που επιβάλλει η Άγκυρα κυριαρχεί και προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα. Με κάποιους κύκλους να επιδιώκουν να το αξιοποιήσουν και ενόψει εκλογών.

Το παρακράτος μπαίνει στο κάδρο

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν μπαίνει και αυτό το όπλο στο τραπέζι της έντασης. Και αν και πώς τελικά ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει. Άλλωστε στην ιστορία το τουρκικό παρακράτος έχει παίξει το δικό του ξεχωριστό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Αξιοποιώντας την κάθε περίοδο. Και ρυθμίζοντας την ένταση. Φτάνοντας μέχρι και σε εγκλήματα. Μαζικά ή μεμονωμένα.

Με τη ρητορική να χαρακτηρίζεται – πάντως – πολεμική, την ένταση να μην εκτονώνεται και τα κανάλια διαλόγου να έχουν σφραγίσει η περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει. Με την τουρκική αντιπολίτευση να παίρνει σύσσωμη σχεδόν, θέσεις πιο επιθετικές από τον Ερντογάν και να τον «υποχρεώνει» σε μηδενικές υποχωρήσεις.

newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad