Ο θυμόσοφος λαός μας, αναφέρεται στο ένθετο αυτό όταν κάποιο κακό γεγονός συμβαίνει κοντά στο σπίτι σου, την γειτονιά σου, καρτέρα να έρθει και στο δικό σου!
Όλοι γινόμαστε θεατές και μάρτυρες για τα τραγικά γεγονότα με την φονική φυσική καταστροφή από τον σεισμό, που έγινε πριν λίγες μέρες στη Τουρκία και την γειτονική Συρία. Ήταν ο σεισμός του αιώνα για αυτούς που μπορούν να γνωρίζουν και να θυμούνται. Σε μια πολύ μεγάλη περιοχή Ν/Ανατολικά της Τουρκίας και Β/Δυτικά της Συρίας έχουμε βιβλική καταστροφή, πόνος και δυστυχία, θάνατος και ότι άλλο μπορεί να βιώσει ένας λαός κτυπημέ- νος από το μένος του εγκέλαδου των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ.
Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με πολυκατοικίες δέκα και περισσοτέρων ορόφων να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα και σαν χάρτινοι πύργοι, σε νυχτερινές ώρες εγκλωβίζοντας μέσα τους περισσότερους ενοίκους, και μετά από λίγες ώρες ένας επίσης ισχυρότατος σεισμός των 7,5 ρίχτερ να αποτελειώνει ότι άφησε πίσω του ο προηγούμενος, την φρίκη και την καταστροφή. Κόλαση του Δάντη! Σκηνές αποκάλυψης! Τα πάντα σωροί ερειπίων.Οι ζωές των ανθρώπων, οι περιουσίες τους, οι υποδομές. Τα πάντα μυρίζουν θάνατο και απόγνωση. Εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Αλήθεια πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος του εγώ στα στοιχεία της φύσης; Για την ποιότητα των κατασκευών, χωρίς αντισεισμική προστασία και η δημιουργία τόσων μεγάλων πόλεων πάνω σε γνωστό ρήγμα ελπίζω οι εκεί αρχές να αναζητήσουν τις ανάλογες ευθύνες. Για την τύχη όλων αυτών που επέζησαν φαντάζομαι ότι έστω και αργά θα τακτοποιηθούν, με τις πολλές χώρες μέσω του ΟΗΕ να συνδράμουν. Σε αυτές τις φυσι- κες καταστροφές << η ανθρωπιά δεν γνωρίζει σύνορα και έχθρες, ένθεν κακείθεν>>.
Έχοντας εδώ στη χώρα μας επίγνωση των σεισμών του 1981 και 1999, σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει και την ηγεσία μας, αλλά και όλους του πολίτες και καθένα ξε- χωριστά. Η Τουρκία και η Ανατόλια βρίσκεται πολύ κοντά, και με τους σεισμολόγους μας ανήσυχους να λένε: Ο Παπαζάχος,<< κάποια στιγμή θα βιώσουμε και στον Ελληνικό χώρο παρόμοιο σεισμό>>.Γ. Παπαδόπουλος, <<ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή και στην Α. Μεσόγειο>>.Ο Συνολάκης, <<σεισμό 8,5 ρίχτερ μπορεί να έχουμε και στην Ελλάδα>>.
Εξάλλου τα 7,5 ρίχτερ που έδωσε το ρήγμα του Μαρμαρά το 1999 στην Τουρκία με τους 17.500 νεκρούς, μετά από 21 μέρες διήγειρε το ρήγμα της Πάρνηθας με τα γνωστά επακόλουθα. Ευτυχώς που κάποιοι σεισμοί στην Ελλάδα γίνονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και έτσι εκτονώνεται το μέγεθος της ισχύος ενός καταστροφικού σεισμού!
Επειδή οι πολυκατοικίες στη χώρα μας είναι πολύ παλιές με κατασκευές πριν το 1981 χωρίς αντισεισμική προ- στασία και τα κτήρια καταπονημένα από τους σεισμούς το 1981 και 1999, μήπως πρέπει να σημάνουμε συναγερμό για τον επανέλεγχο των κτιρίων που κατοικούνται; Μήπως πρέπει σε πολλά σημεία της χώρας να τοποθετηθούν όργανα μέτρησης και πρόβλεψης κατά το δυνατόν των σεισμών; Μήπως πρέπει να προγραμματιστούν και να ετοιμαστούν υποδομές για την φιλοξενία χιλιάδων ατόμων; Η Τουρκία έχει 85 εκατομμύρια πληθυσμό και πιθανό να έχει την πολυτέλεια και το περιθώριο να έχει ακόμη και περισσότερους από 200 χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό του αιώνα, στις μέρες μας. Εμείς από την υπογεννητικότητα και των διώξιμο των νέων μας στο εξωτερικό σε ένα παρόμοιο γεγονός τι περιθώριο έχουμε; Έχοντας κατά νου και τις ρύσεις των πατέρων μας, για κάποιο μεγάλο σεισμό που επίκεινται στις μέρες μας, ως και τα συμπεράσμα- τα των σεισμολόγων μας, μήπως οι πολιτικές ηγεσίες μας πρέπει να προβληματιστούν και να ετοιμάσουν ανάλογα τη χώρα;
Επειδή η ανθρωπιά λόγω των σεισμών δεν γνωρίζει σύνορα και επειδή τα θετικά σχόλια από Τούρκους πρέσβεις και προσωπικότητες της Ευρώπης πλημμυρίζουν το διαδίκτυο για τη χώρα μας, για την βοήθεια που καλώς έστειλε και που μέχρι προχθές εκφράζονταν με απίθανα δυσμενή σχόλια. Μήπως αυτές οι αποθεωτικές ευχές και τα σχόλια για την κυβέρνηση των εμβολίων και της ακρίβειας, μας οδηγήσουν σε καταναγκασμό και από την διεθνιστική Ευρώπη για προετοιμασία και διάλογο στο Αιγαίο;
Όλοι μιλούν για ρεαλιστική συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που όταν πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή, οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ευαισθησία και αντίληψη, ο ένας για τον άλλον!
Μόλις κοπάσει αυτή η σκόνη και η βοή από τον σεισμό, για να δούμε πως θα μοιάζει αυτός ο διάλογος που θα αφορά το Αιγαίο; Θα υποχωρήσουν ποτέ οι Τούρκοι από τις αξιώσεις τους, για να πορευτούμε εν ειρήνη, ή θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός με φανφάρες και εξοπλισμούς σε βάρος των λαών μας; Γένοιτο!
Φεβρουάριος 2023 Ιωάννης Καλάκος