Παρ, Ιουλ 12, 2024

Ελβετική εφημερίδα: «Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν, η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων είναι ευλογία για την Ελλάδα»!

Ελβετική εφημερίδα: «Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν, η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων είναι ευλογία για την Ελλάδα»!

Τώρα οι Ελβετοί περιμένουν γάμους ομοφυλοφίλων στην Εκκλησία

«Ακόμη και αν οι επίσκοποι αφρίζουν από θυμό, η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών είναι ευλογία για την Ελλάδα»: Με αυτήν την προκλητική δήλωση έγινε η διαπίστωση που τιτλοφορείται σχόλιο της Neue Zürcher Zeitung

για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν «σημαντικό ορόσημο για τη χειραφέτηση της πολιτικής από την Εκκλησία».

Η δε πλειοψηφία που υπερψήφισε τον νόμο ήταν υπερκομματική, «γεγονός σπάνιο στην ελληνική Βουλή».

Η ελβετική εφημερίδα προβαίνει σε μία αναδρομή των προσπαθειών της Εκκλησίας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις: «Στις αρχές της χιλιετίας, όταν η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να αφαιρέσει την αναγραφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, η Εκκλησία μάζεψε τρία εκατομμύρια υπογραφές και κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, επιδιώκοντας – τελικά ανεπιτυχώς – να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προβεί δημοψήφισμα. Συντηρητικοί επίσκοποι συνέχισαν να ξεσηκώνουν τις μάζες και στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Βόρειας Μακεδονίας (έτσι έχουν γίνει τα Σκόπια μετά τις Πρέσπες).

Κατ’ επανάληψη η Εκκλησία επεδείκνυε την επιρροή της, ώστε να εξασφαλίσει ορισμένες παραχωρήσεις από το κράτος […] Εν προκειμένω, για παράδειγμα, ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης προς τους βουλευτές. Ορισμένοι επίσκοποι κατέστησαν επίσης σαφές στους βουλευτές των περιφερειών τους πως θα έπρεπε “να αναλογιστούν πολύ καλά” τι θα ψήφιζαν».

Παρά την πίεση της Εκκλησίας, ωστόσο, ο νόμος υπερψηφίστηκε. Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να επηρεάσει και τα υπόλοιπα ορθόδοξα κράτη;

«Αυτό μένει να φανεί – εξαιρουμένης βέβαια της Ρωσίας, όπου κάθε δράση υπέρ των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων ποινικοποιείται» γράφει η NZZ.

«Τόσο η Σερβία όσο και τα κράτη της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζονται νομικά, φαίνονται επίσης λιγότερο ανοιχτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κύπρος και το Μαυροβούνιο πάλι αναγνωρίζουν τις σχέσεις συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, παρ’ ότι και εκεί δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε κάθε περίπτωση για την ελληνική κοινωνία η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Και ίσως κάποια μέρα να δώσει την ευλογία της και η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΠΗΓΗ

Παρόμοια άρθρα

logo white